Innovació oberta en infermeria: el cas de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau

Innovació oberta en infermeria: el cas de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau

El passat 26 de febrer es va celebrar a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, amb la presència del Gerent i la Directora d’Infermera del centre, el Dr. Salazar i de la Sra. Esteve,  la jornada de lliurament de premis d’Open Pau, per tancar la segona campanya d’innovació oberta realitzada en l’àmbit dels professionals de la direcció infermera de l’hospital. Una gran oportunitat per celebrar l’esforç realitzat, reconèixer la feina feta a tots els implicats en la comunitat d’innovació, i inspirar als innovadors de Sant Pau amb casos com AnAPPhilaxys, gràcies a la presència de Violeta Heras, un dels membres de l’equip d’aquesta startup que tan bona feina està fent en l’àmbit de l’al·lergologia.

Des de la Direcció Infermera de l’Hospital de Sant Pau, liderada per la Sra. Margarita Esteve, es dóna suport als professionals que pertanyen a la seva direcció per impulsar, amb el recolzament de la metodologia i tecnologia d’Induct, la generació de valor a l’organització i donar resposta a necessitats no cobertes, tant dels professionals, però, sobretot, dels pacients.

En aquesta ocasió el repte versava sobre la cerca d’idees que facilitin la comunicació entre els professionals en el procés d’hospitalització. Els guanyadors van ser José Manuel Blanco Valle, amb el primer premi pel projecte “Programa referente”; el segon guardó se’l va endur l’Àlex Marieges Gordo amb “Entorns feliços de treball”; el tercer va ser per a Rosa Saloni Bayod, pel seu projecte de “Proves diagnòstiques” i Victoriano Navarro Olivo que va rebre el Premi Participació. D’aquesta manera es tanca el moment de captació d’idees i comença un altre repte, projectar-les perquè puguin ser una realitat, millorant així la qualitat assistencial que repercuteix directa o indirectament sobre l’assistència als pacients que són el centre de la activitat de l’Hospital de Sant Pau.

La responsable d’Innovació i Projectes de la Direcció Infermera Meritxell Cucala, amb qui ja vàrem parlar ara fa uns mesos sobre la innovació oberta en infermeria aquí i aquí, i l’Andrés Aristayeta, infermer col·laborador de la seva àrea, ens presenten a continuació alguns dels projectes d’innovació que han sortit de la Direcció.

Perquè, com ens agrada recordar a Induct, si la gran oportunitat de la innovació oberta és la seva eficàcia a l’hora de capturar noves idees de qualitat a reptes en cerca de solució, la seva gran dificultat és precisament la implementació d’aquestes idees. La Harvard Business Review així ho recorda, també. I en aquest sentit, “Open Pau” és un exemple a seguir.

Aquest és doncs el recull, a mode d’exemple, de 5 projectes d’innovació que han sorgit i s’han implementat des de la Direcció Infermera l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, i que demostren el potencial de la innovació oberta en l’àmbit assistencial, així com la varietat en els tipus d’innovació que poden sorgir des d’aquest àmbit:

Monitors a peu de llit

Aquests monitors permeten obtenir digitalment i sense cables la presa de  constants vitals, escales de valoració i altres valoracions (com el tensiòmetre, saturació d’oxigen, Norton, balanç hídric, etc.) a peu de llit de les unitats convencionals. En total son 560 llits i l’utilitzen aproximadament 600 professionals. Les dades s’enregistren automàticament a l’historial clínic del pacient, permetent que no hi hagi pèrdua d’informació per enregistrar les dades a l’historial clínic i agilitzant el monitoratge i l’evolució dels malalts.

Monitors a peu de llit
Monitors a peu de llit

Stop&go

Una proposta que dóna pautes, eines i habilitats perquè les persones que passen per la Unitat d’Addiccions les incorporin al seu estil de vida com a complement a la seva desintoxicació durant la seva estada i per tal que després de l’alta els ajudin a mantenir l’abstinència.

STOP&GO pretén l’evolució de les UHD com a agents afavoridors de l’estil de vida actiu i saludable. És un projecte ideat per Saül Alcaraz, Doctor en Psicologia, i per Marina Garcia i Sergio Remis, infermers de la unitat, amb estreta col·laboració amb pacients i expacients. L’objectiu del programa és motivar-los per adoptar un estil de vida actiu i saludable. Un projecte del qual es beneficiaran els prop de 400 pacients que passen per la UHD anualment, i que podeu veure en el següent vídeo:

Model de pijama per a nens i nenes de les unitats de pediatria

Un nou disseny de pijama ideat per la Míriam Rodríguez, de l’àrea de pediatria, que pretén millorar l’accés per part dels professionals a l’hora de manipular i curar els nens i nenes, ja sigui quan es porten drenatges, vies endovenoses, sondes, etc.

Model de pijama per a nens i nenes de les unitats de pediatria
Model de pijama per a nens i nenes de les unitats de pediatria

Col·locació de Vinils

Innovació en l’experiència de l’usuari dins el recinte hospitalari que fomenta tenir un espai amigable i acollidor mentre passes l’estança.

A requeriment de diferents professionals s’han posat nous vinils en zones on inicialment no hi estaven pensades: habitacions convencionals on es fan estudis del son, a les consultes externes de pediatria, a la unitat de reanimació post anestèsica i a la nursery.

Portal consulta virtual

Un portal que permet realitzar consultes virtuals gràcies a un conjunt d’eines compartides entre els pacients i els professionals que, de manera unificada i segura, els hi permeti una major comunicació i coordinació entre ells. Això es fa a través de videoconferències, xats, informes i notes pel pacient i de forma interactiva amb ell.

Aquest conjunt d’eines té com a objectiu fomentar la comunicació no presencial entre pacient i professional a través d’un mitjà integrat, fàcil i segur.

Portal d'Infermeria de l'Hospital de Sant Pau
Portal d’Infermeria de l’Hospital de Sant Pau

Aquesta segona campanya d’Open Pau ha finalitzat amb més de 70 idees per donar resposta a un repte d’innovació enfocat a professionals i pacients. Les idees guanyadores entren ara en la fase de desenvolupament, i per la qualitat de les idees i la voluntat dels innovadors, de ben segur que en breu passaran a formar part del llistat de casos d’èxit d’innovació infermer a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

Felicitats Andrés Aristayeta, Meritxell Cucala, Margarita Esteve i Albert Salazar, felicitats innovadors, felicitats Open Pau!! A seguir innovant cada dia!

Coneixeu alguna iniciativa similar en la Direcció Infermera? Ens encantaria que el compartissis amb nosaltres!

The following two tabs change content below.
Clàudia Pardo
Graduada en Negocis i Màrqueting Internacional a ESCI-UPF. Posteriorment vaig realitzar el màster dHealth Barcelona per entendre millor l’ecosistema de salut i realitzar quelcom disruptiu. Amb l’objectiu d’aconseguir un impacte a la societat, baso la meva experiència en intentar crear valor a l’ecosistema visualitzant els passos necessaris per poder millorar-lo.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*