Aquest primer cap de setmana de juliol hem estat a la trobada anual d’ Aulablog, aquest cop a l’escola La Salle Bonanova de Barcelona. Han estat 3 dies intensos on hem treballat amb robòtica, realitat augmentada, nous espais, PBL, design thinking i altres tendències de futur i de present que ja estan definint les escoles del segle XXI.
Aquestes són algunes de les tendències que revolucionaran les escoles (si no ho estan fent ja):
- El professor deixa de ser el centre del coneixement a l’aula. Passa a ser un mentor o coach que lidera l’espai i les persones com a node connector. La seva autoritat vindrà donada per la capacitat de crear un entorn d’aprenentatge i no pels continguts que imparteixi. Al centre d’innovació educativa de Sidney (SCIL) fa temps que treballen en la construcció del nou perfil de professor adaptat a l’era de la informació global.
- Pensament visual i disseny. Les escoles són espais de creació, i el pensament crític i creatiu són el motor de canvi que impregna tots els racons de l’escola. A Dinamarca han construït una nova escola: l’Ørestad Gymnasium de Copenhaguen, concebuda sota un criteri principal: l’experiència d’aprenentatge de l’alumne. No podem tenir alumnes creatius en una escola que no inspira creativitat.
- La tecnologia està arreu, mort a l’aula d’informàtica! Els avenços tecnològics s’impregnen ràpidament a les escoles, sobretot, a través dels propis estudiants. La robòtica, la realitat augmentada i altres elements s’inclouen en el dia a dia educatiu com a mitjà per aprendre més, no com una finalitat en si mateixa. Aquesta adopció tecnològica s’ha de desenvolupar sobre la filosofia BYOD (Bring Your Own Device).
- Co-creació del currículum. La personalització educativa dóna autonomia a l’estudiant i li permet crear el seu propi camí a l’hora d’assolir uns objectius pedagògics i acadèmics comuns. Això no és fàcil, però capacita els alumnes i els trasllada la responsabilitat sobre el seu propi aprenentatge. A les escoles Lumiar del Brasil han dissenyat el que ells anomenen “mosaics” d’aprenentatge, on l’alumne escull el que vol aprendre cada dia.
- L’aula està connectada, si o si. Ja no es podrà concebre una aula on el coneixement global no sigui accessible a través de la xarxa. Els murs virtuals de l’escola han desaparegut. Aquesta obertura de l’escola es tradueix en una interconnexió física i virtual amb el seu entorn productiu i institucional en una relació win-win on l’objectiu és la creació de valor econòmic i social des d’una perspectiva comunitària.
Aquests elements, i altres com la gamificació, la innovació social o l’avaluació P2P, ja estan accelerant les nostres escoles. Només cal perdre la por, treballar en equip i tenir clara la nostra visió com a comunitat educativa.
Des d’Induct apostem per obrir les escoles al seu entorn a través de la Innovació Oberta. A partir de reptes reals d’empresa o d’innovació social, estimulem la creativitat i els valors emprenedors dels estudiants. Ho hem fet a la província de Tarragona l’any passat i al Baix Llobregat ara mateix amb Innobaix. Tant si ets un centre educatiu, empresa o ens públic, no dubtis en contactar amb nosaltres i fer el canvi al teu territori.