Entrevista a Anna García Altés, Responsable de l’Observatori d’Innovació en Gestió de la Sanitat (AQuAS)

“Els professionals poden interactuar entre ells, contactar amb els responsables de les iniciatives, i compartir coneixements, sense cap tipus de barreres.”

Anna García AltésSóc economista, doctora en Medicina i Cirurgia, màster en Salut Pública i MSc Health Policy and Management. Actualment sóc la responsable de l’Observatori del Sistema de Salut de Catalunya, a l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS).

He trabajado previamente en la Agència de Salut Pública de Barcelona, al King’s College London & London School of Economics, al Departamento de Salud de la ciudad de Nueva York y como consultora para el Banco Mundial.

He treballat previament a l’Agència de Salut Pública de Barcelona, al King’s College London & London School of Economics, al Departament de Salut de la ciutat de Nova York i com a consultora pel Banc Mundial.

Els meus interessos es centren en l’avaluació econòmica, l’avaluació de polítiques públiques i la contribució dels serveis sanitaris en la salut de la població, temes sobre els quals he publicat més d’una seixantena d’articles indexats i en els que he liderat i coordinat els equips de recerca.

El meu repte actual és fer feliç a la meva nena de vuit mesos.

1. Antecedents de l’OIGS

Ens pots posar amb antecedents respecte a l’OIGS? quan es va crear? amb quins objectius inicials?

L’Observatori d’Innovació en Gestió de la Sanitat a Catalunya (OIGS) va néixer el 2012 amb l’objectiu de recollir, validar, ordenar i valoritzar el coneixement generat, principalment, en el sistema sanitari de Catalunya a partir de les iniciatives innovadores que s’estan desenvolupant actualment. L’OIGS és l’instrument aglutinador de les experiències innovadores en gestió, implementades en l’àmbit de la salut, principalment del sistema sanitari català però sense descartar altres països.

Ens podries explicar casos d’èxit de pràctiques innovadores que s’hagin disseminat entre hospitals del territori?

A partir del procés de recopilació i revisió d’experiències innovadores en l’àmbit de la gestió que l’OIGS ha estat desenvolupant al llarg d’aquests mesos, i per encàrrec del CatSalut, s’han identificat experiències potencialment sistèmiques per a tot el sistema sanitari. És el que anomenem “millors pràctiques”.

Per valorar l’extensió a tot el sistema, s’ha fet una avaluació de les experiències, s’ha buscat l’evidència científica existent en altres contexts sanitaris, i s’ha valorat el seu grau de replicabilitat: el seu encaix en les prioritats del Departament de Salut, les repercussions econòmiques i organitzatives, les necessitats tecnològiques, i les implicacions legals, a banda dels resultats en salut que se’n puguin derivar. Les tres millors pràctiques identificades fins ara han estat l’adequació de la prescripció a l’atenció primària i comunitària, el preoperatori on-line i la teledermatologia.

Ens podries explicar com ha evolucionat l’OIGS cap a un model d’innovació en obert?

D’una banda, com he comentat, a partir de recollir les iniciatives innovadores, s’identifiquen les millors pràctiques que són replicables a tot el sistema sanitari i d’interès pel CatSalut. A més, els professionals poden interactuar entre ells, contactar amb els responsables de les iniciatives, i compartir coneixements, sense cap mena de barrera. D’alguna manera, l’OIGS “para la taula” als professionals per a que puguin innovar i estendre les millors pràctiques.

Generalitat de Catalunya, Departament de Salut
Generalitat de Catalunya, Departament de Salut

2. Evolució de l’OIGS: comunitat d’innovació

Què creus que l’OIGS ha de fer per incrementar aquesta disseminació de les pràctiques innovadores?

Per part nostra, volem augmentar la visibilitat de l’OIGS i estimular la participació dels professionals i les organitzacions del sistema. Aquest any vinent, volem potenciar molt la dinamització dels professionals del sector sanitari català perquè interaccionin entre ells, formin grups de treball, responguin a problemàtiques específiques del sistema i segueixin incorporant experiències innovadores a l’OIGS.

Què és i quin rol juga, la comunitat online amb el desenvolupament de la innovació al sector de la salut a Catalunya?

La comunitat online facilita un entorn col·laboratiu d’intercanvi de coneixement que ajuda als professionals de la salut a compartir experiències innovadores en gestió, i pot servir de catalitzador de la innovació en el sistema sanitari.

Durant els mesos que porta activa la plataforma online, què creus que ha aportat al sector sanitari de Catalunya? Creus que el coneixement generat a la comunitat, acabarà impactant positivament en el pacient?

De moment, s’ha creat una xarxa de referents de l’OIGS al territori. El proper any, amb la dinamització de la comunitat, creiem que es pot donar una empenta molt important a l’ús de la plataforma com a eina de treball per a resoldre problemes de gestió d’una manera innovadora i col·laborativa.

Sí, segur que tindrà un impacte positiu en el pacient. En les millors experiències ja ho estem veient.

Què us ha sorprès més del procés d’innovació establert amb la comunitat d’innovació de l’OIGS?

El nombre d’experiències s’ha duplicat en poc temps: actualment tenim gairebé 180 experiències i 400 usuaris.

Com descriuries la participació dels professionals que formen part de la comunitat? Què creus que els motiva o desmotiva a l’hora de compartir coneixement?

De moment, la participació no és molt activa, però amb els objectius que t’he comentat de dinamització de la comunitat que ens hem proposat, creiem que pot incrementar-se molt. Quan els professionals vegin que compartint coneixement poden resoldre problemes comuns, serà l’esperó definitiu. A banda, estem pensant en algunes recompenses, no econòmiques però si llamineres, que creiem que poden ser molt interessants per als professionals.

Quin seria el major èxit que penses que podríeu aconseguir des de l’OIGS?

Doncs sobretot, arribar a ser un referent en bones pràctiques en gestió sanitària, i continuar dinamitzant el sector sanitari català per tal de seguir incorporant experiències innovadores. 

Comunitat d’innovació de l’OIGS

 3. L’OIGS en el futur

Pensant a nivell estratègic, en quin grau d’innovació situaries el sistema de salut català respecte d’altres sistemes a nivell internacional?

Sempre es parla de que el sistema català està en posicions capdavanteres i crec que és cert. És un sector molt innovador en tots els aspectes: recerca, pràctica clínica, gestió i planificació.

Què creus que ha de fer, en el futur, el sistema de salut català per tal de millorar la seva posició en els rankings d’innovació?

Una possibilitat molt interessant és participar en projectes de recerca i innovació a nivell europeu, en projectes capdavanters i amb aliats forts. Aquesta és una manera molt bona d’ “importar innovació” i crear xarxes de coneixement.

Quin ha de ser el rol de l’OIGS en aquest futur?

Crec que, d’una banda, ha de continuar sent un referent en innovació en gestió i, d’una altra, convertir-se en un vigilant actiu de les novetats del sector.

4. Induct

Quins creieu que han estat els principals factors d’èxit de la plataforma (si ho considereu un èxit) i què creieu que queda pendent millorar a nivell de projecte?

El principal factor d’èxit és que sigui un espai d’intercanvi de coneixement entre els professionals. Tenim pendent de potenciar la dinamització de la comunitat i d’acabar de fer que la plataforma sigui una eina pràctica per als professionals i fàcil d’utilitzar en el dia a dia.

Quin ha estat el major obstacle o dificultat a l’hora de posar en marxa el projecte?

Ha nivell pràctic, el principal obstacle ha estat la customització de la plataforma a les nostres necessitats. Ha nivell estratègic, donar a conèixer l’OIGS.

Quina ha estat la teva experiència personal amb la comunitat d’innovació de l’OIGS fins ara?

A banda de la supervisió del projecte, el meu paper específic a la comunitat ha sigut l’avaluació d’aquelles experiències innovadores que volen rebre el certificat de l’AQuAS i es sotmeten voluntàriament a un procés d’autoavaluació. És mol gratificant veure les experiències que posen en marxa els professionals i l’esforç metodològic que fan per realitzar l’autoavaluació.

Què recomanaries als responsables d’innovació d’altres organitzacions sanitàries de Catalunya a l’hora d’impulsar la cultura innovadora?

Que transmetin la idea de que compartint coneixement tots guanyem, ja que els problemes i les solucions són més comunes del que ens pensem, i que els petits projectes que resolen problemes específics poden ser igual de valuosos que les grans innovacions.

Si poguéssiu descriure Induct amb 3 paraules, amb quines ho faríeu? Per què?

Innovadors, tot i que sigui redundant: sou un equip que està molt al dia de les novetats que hi ha en aquet camp.

Resolutius: doneu resposta amb rapidesa.

Facilitadors: poseu les coses fàcils.

Més enllà de la plataforma, en què us ha ajudat Induct durant aquesta primera fase del projecte?

Basats en la vostra experiència i coneixement, ens heu ajudat a pensar prospectivament en les properes fases de desenvolupament del projecte. Això està sent molt important per l’OIGS.

Moltes gràcies, molta sort i esperem fer créixer junts aquesta comunitat d’innovadors en gestió de la salut!

T’ha agradat l’entrevista? Si vols saber-ne més, no dubtis en deixar el teu comentari i posar-te en contacte amb nosaltres!

Ignasi Clos

MSc in Business Innovation por Deusto Business School. Economista especializado en International Business y Marketing. Profesor de Innovación, Open Innovation y Entrepreneurship en UOC y Esci-UPF. Creador del método i-flow de transformación culturar para la innovación. Aglutina más de 15 años de experiencia como consultor de internacionalización, estrategia, innovación y transformación organizativa y cultural, primero en Acció, después en Deloitte, y finalmente en SDLI, donde es Socio Fundador y Director de Estrategia y Comunicación desde 2012. Había trabajado previamente como experto en internacionalización para diversas compañías (Fluidra, Novartis). Experiencia profesional en Estados Unidos (Miami & Nueva York). Es Socio de Induct Software, herramienta digital SaaS de gestión de la innovación abierta.

  Leave Your Comment

  Your email address will not be published.*

  Uso de cookies

  Utilizamos cookies propias y de terceros para medir tu actividad en éste sitio web y mejorar el servicio ofrecido mediante el análisis de tu navegación. Si continuas navegando, consideramos que aceptas su uso. Puedes cambiar la configuración u obtener más información aquí.

  ACEPTAR
  Aviso de cookies