Una tarda amb el ciborg Neil Harbisson: Benvinguts al futur!

Una tarda amb el ciborg Neil Harbisson: Benvinguts al futur!

“No utilitzo tecnologia, jo sóc tecnologia”

Amb aquesta frase Neil Harbisson, l’artista ciborg, va inaugurar el passat dijous el cicle Human Hardware promogut per Mazda i Vice a l’espai de la marca a El Born. El projecte estarà compost per cinc esdeveniments que exploraran la unió entre l’home i la tecnologia en diferents disciplines a través de la creativitat i la innovació – com sempre, Induct estava a primera fila.

Ja havíem parlat de Harbisson aquí, però per als que no estan familiaritzats amb el nom, aquest britànic criat a Mataró és el primer home reconegut legalment com a ciborg. Sí, un ciborg per definició, ja que s’identifica de l’acrònim en anglès cyborg (de cibernètica i organisme). Harbisson va néixer amb acromatòpsia, una malaltia congènita que només li permetia veure el món en escala de grisos, i, per solucionar-la, va unir la tecnologia al seu cos: fa més de 10 anys que el avantguardista va implantar una antena en el seu cap que li permet detectar vibracions de llum – el seu “òrgan tecnològic”. Si no podia veure els colors, podria escoltar-los.

Neil Harbisson inaugurant el cicle Human Hardware en el Mazda Space
Neil Harbisson inaugurant el cicle Human Hardware en el Mazda Space

Neil va explicar a l’audiència que cada color té la seva freqüència i que l’antena envia aquests senyals a un xip implantat en el seu crani; que les converteix en vibracions i així és capaç d’escoltar-les. L’impressionant és que no només ha creat un nou sentit que no li és natural, sinó també que ara pot captar vibracions més enllà de la percepció humana (com els infrarojos i ultraviolats). O sigui, ell sap quins són els dies en què la crema solar és imprescindible.

A més de ser pioner en la conversió de l’home en tecnologia, Harbisson també és un ambaixador de la causa. Ha creat en col·laboració amb l’artista Moon Ribas, la Cyborg Foundation, una institució dedicada al desenvolupament del moviment ciborg a promoure sentits addicionals als que són naturals a l’espècie humana. Després d’una explicació teòrica sobre les possibilitats dels transhumans (que podeu veure a l’enllaç de la seva presentació a TEDx al final del post), Harbisson va demostrar en viu que, en fusionar l’ésser humà amb la tecnologia, podem convertir-nos en dissenyadors del nostre cos i percepció.

Més enllà de la percepció visual

Ja que nosaltres – humans comuns, que no portem antenes – no podem comprendre exactament el que passa en el cap de l’artista (literalment), ell busca ensenyar-nos amb el seu art una nova percepció de la vida.

“Una cosa que passa és que començo a tenir un efecte secundari, és a dir, que els sons normals comencen a convertir-se en color. Vaig sentir sonar el telèfon i el vaig sentir verd perquè té el mateix so del verd. Escoltar a Mozart es va convertir en una experiència groga “. Tal habilitat sensorial ha fet que comencés a pintar música, discursos – la imatge de sota és la representació de les freqüències de I have a dream de Martin Luther King en oposició a un discurs de Hitler.

Discurs de Hitler (esquerra) en oposició a Martin Luther King (dreta)
Discurs de Hitler (esquerra) en oposició a Martin Luther King (dreta)

No obstant això, també va començar a crear melodies a partir de quadres famosos (és a dir, Goya sonen suaus i agradables, mentre Warhol són alts i sorollosos) i fins i tot les cares de la gent. De fet, els seus “retrats sonors” van ser la gran atracció de l’esdeveniment. Alguns assistents van pujar a la llotja perquè, amb ajuda d’un programari en el seu ordinador, Harbisson reproduís el que sentia en el seu cap en aproximar l’ “ull electrònic” de les seves boques, ulls i cabells.

Neil Harbisson escoltant la simfonia de colors de l'audiència
Neil Harbisson escoltant la simfonia de colors de l’audiència

Què ha de venir?

A més de l’antena de Harbisson i l’implant de moviments sísmics que Moon Ribas porta en el seu braç, els dos fundadors de Cyborg Fundation van anar a São Paulo per trobar als creatius de Mesa & Cadeira per desenvolupar una plataforma que aproximi persones comuns de la realitat ciborg. El resultat? Els dos van implantar un aparell anomenat WeTooth en les seves boques. La dent ciborg que possibilita l’enviament de senyals d’un a l’altre via bluetooth, fent que puguin comunicar-se per codi Morse sense la necessitat d’obrir la boca. La tecnologia, que cridessin “transdental communication system” pot, segons ells, ser utilitzada en el futur per persones comuns o per astronautes (ja que funciona en l’espai).

Actualment, Harbisson està enfocat en un projecte que canviarà la manera amb la que percep el temps. La seva idea, encara en fase inicial, és desenvolupar un òrgan que permeti que controli la seva noció d’horari i fins i tot de la seva pròpia edat. “Ser humà és una cosa temporal. El futur de l’espècie serà unir-nos a la tecnologia i escollir quins sentits i òrgans volem tenir “. Algú s’apunta?

Per conèixer més sobre el treball de Harbisson i Ribas i la ideologia ciborg, recomanem els següents enllaços:

#MESACYBORG, el vídeo que explica el procés creatiu i d’implantació del WeTooth

El renacimiento de nuestra especie, Neil Harbisson a TEDxMexicoCity

Homo Deus: És la innovació transhumana l’única opció que ens queda?, per SDLI

Design Yourself, plataforma desenvolupada per promoure la causa ciborg

The following two tabs change content below.
Livia Fioretti

Livia Fioretti

Consultora d'Innovació Oberta a Induct SEA, S.L.
Brasileña, formada en Coolhunting, Design and Global Trends por ELISAVA-UPF . He trabajado como planner en Ogilvy & Mather São Paulo y en start-ups. Apasionada por la escritura creativa, el cine y las artes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*