Coneixes el SEAT Textile Challenge?

Coneixes el SEAT Textile Challenge?

Un any més, hem organitzat el repte d’innovació amb AITEX i la Universitat Politècnica de València, on aquesta entitat té una càtedra.

Qui és AITEX?

En primer lloc, voldria explicar qui és i què fa AITEX : L’Associació de recerca de la Indústria Tèxtil (AITEX) és una associació privada d’investigació, assajos de caracterització i certificació d’articles i materials tèxtils amb aplicació a diferents sectors com a hàbitat, moda i indumentària, salut i medicina, higiene i cosmètica, roba laboral, equips de protecció individual, esport i oci, transport públic, automoció, nàutica, aeronàutica, obra civil i construcció, superfícies esportives, etc.

Quin objectiu té AITEX?

L’objectiu principal és generar coneixement tecnològic i facilitar-lo a les empreses tèxtils per millorar les seves competències i que siguin més competitives, crear més valor i aconseguir noves oportunitats de negoci. És per aquest motiu que l’Institut fomenta la modernització i la introducció de les tecnologies emergents a través de projectes de R + D i, en general, d’actuacions que contribueixen al progrés industrial del sector. Alhora, tracta de proveir a les empreses de les certificacions de producte adequades perquè puguin competir en el mercat internacional i facilitar la seva entrada en nínxols de mercat d’alt valor afegit.

Paral·lelament, AITEX ha creat la càtedra AITEX UPV, des d’on vol promocionar la innovació i l’emprenedoria, entre altres activitats.

En anteriors edicions, ja s’ha treballat amb la metodologia de reptes i s’ha implicat els alumnes, de diferents universitats, a resoldre’ls. Com a exemple, l’empresa Mango, va llançar un repte amb AITEX per trobar noves aplicacions tèxtils no teixides, a partir de residus vegetals.

Residus vegetals

En aquesta convocatòria van competir alumnes d’UPV-ALCOI i d’ELISAVA-UPF i les propostes van ser realment extraordinàries. Aquests són alguns dels projectes que es van presentar:

Projecte Kenko

Aquestes són les sabates sostenibles de Mango Kids, fetes amb residus vegetals. Quan aquest calçat ja està en desús, pot plantar-se i fer créixer una planta ja que, el material amb el qual està fet, conté una llavor que germina.

Projecte Kenko

Limu, urnes biodegradables responsables

Urnes funeràries fetes amb materials sostenibles que ofereix 2 models diferents: un de terra amb llavors per plantar i un altre que es dissol lentament al mar.

LIMU urnas

ECOHELME, casc de bicicleta reciclable i plegable

Un casc pensat per a ciclistes urbans, fet amb materials sostenibles, plegable i personalitzable.

ecohelme

REPTE SEAT AITEX: El projecte SEAT Textile Challenge

En aquesta edició és SEAT qui llança un nou repte als alumnes de Graus universitaris i Màsters de la UPV. El programa es diu “SEAT Textile Challenge “i el repte que es llança és el següent:

Com podem millorar l’experiència d’usuari del conductor i de la resta dels ocupants d’un vehicle a través de la tecnologia tèxtil?

El sector de l’automòbil està migrant de la fabricació de cotxes a la generació de solucions per a una mobilitat sostenible. La indústria de l’automòbil està deixant enrere el model de venda de cotxes propulsats per combustibles fòssils per entrar en l’era del cotxe autònom. Aquest últim, forma part de la Internet de les coses (IOT) amb capacitat per aprofitar les dades generades pels automòbils i els seus conductors per millorar la qualitat, la seguretat i l’experiència en la conducció de vehicles elèctrics i, en poc temps, vehicles de pila d’hidrogen.

Aquesta transformació suposa riscos, igual que la resta dels canvis tecnològics que s’estan produint en la societat i en la indústria, però també és una gran oportunitats per a les noves empreses i per als futurs enginyers que s’estan formant a la UPV.

La innovació és un aspecte clau de l’estratègia de SEAT. El mercat i els consumidors són cada vegada més exigents en matèria de seguretat, confort, eficiència i connectivitat.

La tecnologia Smart Textile, IOT, intel·ligència artificial i altres tecnologies, permeten recollir dades en temps real de tot el que succeeix en un vehicle i, a partir d’aquestes dades, generar respostes, activar dispositius o simplement aprendre per millorar la comoditat i seguretat dels ocupants del vehicle.

En aquest projecte, la càtedra AITEX-UPV llança als alumnes de la UPV aquest repte, en el qual hauran de crear equips multidisciplinaris amb alumnes d’enginyeria tèxtil, organització, informàtica i industrial, i trobar les idees més creatives i disruptives per donar resposta al repte de SEAT.

SEAT Textile Challenge

El programa “SEAT Textile Challenge “es divideix en 4 fases

  • Fase de repte: es duu a terme el procés d’exploració i la reformulació del repte llançat.
  • Fase d’idees: es realitza el taller de creativitat i la idea evoluciona a concepte.
  • Fase de projectes: es realitza el taller de prototipat.
  • Fase de llançament: se celebra la semifinal i final amb el lliurament de premis corresponent.

El passat 28 de febrer, va tenir lloc la sessió informativa i taller del repte del projecte de SEAT. Durant l’acte, es va explicar als alumnes interessats en què consisteix el programa d’innovació oberta i els responsables van presentar el repte. La sessió va ser un èxit total, hi van assistir més de 70 estudiants de diferents Graus i Màsters de la Universitat Politècnica de València. La gran majoria dels assistents es van inscriure formalment a la finalització de la sessió.

Esperem que aquest projecte esdevingui un gran èxit, seguirem informant.

The following two tabs change content below.
Helena Aguilar

Helena Aguilar

Graduada en Negocios y Marketing internacional en ESCI-UPF y en Magisterio en la Universidad de Barcelona. Ha trabajado en el sector de la automoción y se ha centrado en el área de innovación y emprendimiento. Ha recibido premios de reconcomiendo por proyectos como MOVe-U, idea de negocio que aporta soluciones a los retos de la movilidad del futuro. Actualmente trabaja como consultora de Innovación Abierta en Induct SEA en el sector educativo y de movilidad.

Deixa un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Al enviarnos tus datos manifiestas que has leído y aceptas nuestra Política de privacidad y cookies