Revolució alimentària: La carn neta

Revolució alimentària: La carn neta

La revolució en el sector alimentari passa per produir carn que té gust a carn, però que no conté realment carn. Com es pot explicar aquest fenomen? Avui dia, una major conscienciació social ens està portant cap a un consum més responsable, una lluita contínua contra el maltractament animal i per un ecosistema més net. A nivell social, aquests canvis de mentalitat s’estan notant en un creixement considerable del nombre de vegetarians i vegans, i també en un major consum de productes bio. No obstant això, són molts els que adoren el sabor de la carn i no podrien viure sense ella. Així doncs, per satisfer a aquells que persegueixen un món més sostenible i a aquells que no volen renunciar a la carn, s’està treballant ja en una alternativa ecofriendly, l’anomenada carn neta.

Què és la carn neta?

La carn neta és un aliment que no està compost per carn, sinó que deriva de cèl·lules mare animals i busca reproduir les sensacions i l’experiència a un consumidor, com si estigués menjant carn: mateixa textura, mateix gust i mateix color que la carn real . En lloc d’obtenir carn d’animals criats en granges, on s’altera la seva evolució natural i se’ls alimenta mitjançant productes genèticament modificats o d’animals executats a l’escorxador, la carn neta es produeix en un laboratori i no comporta la mort de cap animal. Les cèl·lules usades per a la seva elaboració no contenen ni antibiòtics, ni malalties, ni contaminació, d’aquí el nom de carn neta.

la carn neta

En 2013, Mark Post, metge i fundador de l’empresa Meuse Meats, va elaborar la primera hamburguesa de carn neta. I el 2016, Uma Valeti, metge i cofundador de Memphis Meats, va elaborar la primera mandonguilla de carn neta.

Quin procés segueix la producció de carn neta?

Per començar, cal tenir en compte que, en lloc produir carn a partir de tot l’animal, el que es fa és escollir només aquelles cèl·lules que són rellevants: els músculs, els greixos i els teixits connectius. A part d’aquesta premissa, no hi ha un tipus de cèl·lules específiques que sigui imprescindible per produir carn neta, poden ser cèl·lules derivades d’una biòpsia de teixit animal adult, cèl·lules madures o cèl·lules embriòniques.

El que es fa és agafar una mostra de cèl·lules i, mitjançant un bioreactor, aquestes es multipliquen i es divideixen per aconseguir un major nombre de cèl·lules. No obstant això, no totes les cèl·lules poden proliferar i reproduir-se el mateix nombre de vegades, per això, és interessant que les cèl·lules escollides per a la producció de carn neta siguin pluripotents o multi potents, ja que té un impacte sostenible i econòmic. A més, la idea és que la mostra serveixi per a la producció de diversos productes, no un de sol, i així evitar que s’hagi de recórrer a l’extracció de mostres recurrentment.

Les cèl·lules cultivades també necessiten ser alimentades, absorbeixen les calories i les converteixen en cèl·lules de biomassa, és a dir, més cèl·lules. Se’ls proporciona condicions que afavoreixen el seu creixement i reproducció. Es pot controlar el nivell de colesterol, greixos saturats, antibiòtics, bacteris i hormones. Les cèl·lules reben calories de dos tipus d’aliments. Hi ha d’una banda, els aliments que són simplement nutrients per les cèl·lules: sucres, aminoàcids, sals, etc. D’altra banda, els aliments rics en proteïnes, que s’ocupen d’indicar a les cèl·lules què han de fer: créixer, dividir-se, diferenciar-se en un tipus de cèl·lula, etc.

Finalment, es van generant estructures en què les cèl·lules es diferencien segons el seu tipus, es converteixen en cèl·lules finals i permeten la producció de carn neta. Aquest últim pas es desenvolupa en el scaffolding, un suport 3D que dóna textura i intensitat al producte final. Es tracta d’una guia que determina la forma final del producte, és a dir, si ha de ser una cuixa de pollastre, un bistec o una hamburguesa.

Per què és interessant fomentar el desenvolupament i consum de carn neta?

El creixent esforç per desenvolupar tecnologia de producció de carn neta ve propiciat per la recerca d’un sistema de producció més eficient i sostenible. Segons la FAO, el creixement de la població, així com l’augment de l’esperança de vida impliquen un augment en dos terços de la demanda mundial de carn, dada insostenible tenint en compte els recursos i magnitud del nostre planeta. Però encara hi ha més: per poder alimentar els animals, es necessita una collita de llegums i grans tan abundant que, com els agricultors no donen l’abast, està encarint el preu de les collites i accelerant la pobresa global. L’organització The Good Food Industry assegura que la carn neta és el sistema més útil i preveu que sigui tres vegades més eficient que els pollastres.

Tots tenim en ment la vessant no ètica de l’explotació animal. Actualment, estem criant els animals a través d’unes condicions precàries fora del seu hàbitat natural, ocasionant-los  traumes, mutilacions i maltractaments. Per aquest motiu, hem de tenir en compte que l’explotació animal té un impacte negatiu per a la nostra salut, ja que els animals estan sent alimentats a força d’antibiòtics que desenvolupen bacteris i bitxos que l’ésser humà es menja a través del consum de carn.

Científics de les Nacions Unides asseguren que la criança d’animals consumibles és una de les causes que produeixen més problemes al medi ambient: contribueix a l’escalfament global, la degradació de la terra, la contaminació de l’aire i de l’aigua i la pèrdua de la biodiversitat. No obstant això, s’ha pogut comprovar que la carn neta posa fre a la degradació mediambiental que estem vivint ja que necessita un 99% menys de terres, un 90% menys d’aigua i emet un 90% menys de gasos d’efecte hivernacle.

La carn neta ja s’ha convertit en un producte, però encara no ha tingut un gran impacte a nivell comercial. Es preveu que arribi als supermercats el 2021 a través de l’empresa Memphis Meats. En aquest moment, es tracta d’un producte poc competitiu ja que els processos d’elaboració són bastant costosos. La marca està treballant per reduir-los i poder afavorir el seu consum. En un futur proper, la carn neta serà una de les solucions per frenar la destrucció de l’ecosistema que la nostra falta de conscienciació sostenible està propiciant.

The following two tabs change content below.
Judith Massagué

Judith Massagué

Estudiante de Negocios y Marketing Internacionales en ESCI-UPF. Mi personalidad analítica y detallista y mi ímpetu por entender el entorno me han llevado a especializarme en investigación de mercados. Fruto de mi pasión por los idiomas, soy graduada en Traducción e Interpretación de francés, ámbito en el cual trabajo de forma autónoma. Entre el yoga, el baile y la cocina healthy encuentro el equilibrio en mi día a día.

Deixa un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Al enviarnos tus datos manifiestas que has leído y aceptas nuestra Política de privacidad y cookies