Projecte Mango Smile

Projecte Mango Smile

Ja fa 3 anys que vam llançar el primer repte amb la càtedra Mango. La Càtedra Mango es va crear patrocinada per l’empresa Mango, amb l’objectiu de fer recerca i sensibilització entre empreses i professionals de temes relacionats amb la Responsabilitat Social Corporativa.

La Càtedra, que ja té deu anys, realitza estudis, projectes i seminaris sempre relacionats amb la sostenibilitat, entesa en els seus tres vessants: econòmic, social i mediambiental. La càtedra està ubicada a l’Escola Superior de Comerç Internacional, ESCI, on desenvolupa gran part de les seves activitats.

Parlant amb el responsable de la càtedra, en Xavier Carbonell, vam veure la necessitat de fer un pas més en l’activitat de la càtedra, i d’entrar dins el món de la innovació social. Donat que la càtedra està vinculada a ESCI, vam focalitzar els esforços en implicar estudiants en reptes que poguessin llançar entitats vinculades a ESCI.

Quin procés segueix el projecte Smile?

El procés implica tant a entitats com a centres educatius i universitats, a professors i als propis estudiants.

Reptes Idees Projectes

Empreses i entitats:

El projecte Smile de la Càtedra Mango dóna suport a entitats socials i empreses a identificar reptes al voltant de la sostenibilitat. Hi ha problemes que tenen solucions més o menys desenvolupades, però n’hi ha que són autèntics reptes, que la seva solució requereix tecnologia, implicació social i comunicació innovadora, entre d’altres. Aquí és on la creativitat dels estudiants aporta solucions disruptives a problemes socials o ambientals. En les 4 edicions del projecte s’ha aplicat tant la metodologia market pull, partim d’un problema identificat per una entitat o empresa, com technology push, el cas del repte Aitex, on partim d’una tecnologia desenvolupada per aquest centre i a la qual es va demanar als estudiants trobar una aplicació.

Fins ara, han llançat reptes Smile un total de 4 empreses i organitzacions socials:

1. Mango:

Com es pot innovar en el procés de reciclatge de roba?

2. Aitex:

Trobar aplicacions pràctiques a teixits desenvolupats a partir de residus agroindustrials: arròs, xufa, algues, cervesa, oliva i tomaquet

3. Fundació Formació i Treball:

Idees innovadores per afavorir la mobilitat sostenible fent servir la bicicleta

4. Fundación CARES:

Com podem arribar a més empreses que confiïn en CARES per la seva prestació de serveis?

Com podem millorar la mobilitat dels nostres treballadors que han de desplaçar-se cada dia a polígons fora de Barcelona?

Les universitats i centres educatius:

En els reptes Mango Smile hi han participat més de 20 centres educatius de Catalunya, amb alumnes de batxillerat i formació frofessional, i alumnes universitaris de diferents especialitats: economia, negocis, disseny, comerç internacional, màrqueting i telecomunicacions.

El projecte té diversos objectius pel que fa a la interacció amb els alumnes:

1. Sensibilitzar sobre temes de sostenibilitat

2. Aportar eines de creativitat i innovació

3. Desenvolupar solucions innovadores que els estudiants puguin dur a terme amb les empreses sponsors o creant la seva pròpia startup.

En aquestes 4 edicions de Mango Smile s’ha desenvolupat projectes molt innovadors, alguns dels quals han passat a la fase d’industrialització. Us fem un resum dels projectes més destacats:

1. Contenidor intel·ligent per recollir roba usada a les botigues de Mango.

Contenidor adaptat en disseny a les botigues Mango, amb un mecanisme que facilita el seu buidat i gamificat, de forma que els clients reben punts per deixar roba usada al contenidor.

Autora: Eva Comas Stoke, Escola Elisava
Autora: Eva Comas Stoke, Escola Elisava

2. Ecohelmet:

Casc plegable elaborat amb residus vegetals, low cost i que es pot personalitzar amb diferents acabats, a través de la pàgina web.

Autors: Amaia Aranzábal, Eric Conejo, Marina Gandia, Sergio González, Escola Elisava
Autors: Amaia Aranzábal, Eric Conejo, Marina Gandia, Sergio González, Escola Elisava

3. Denka, sistema low cost per plantar hortalisses a camps de refugiats

Jardinera plegable, feta d’una sola placa de residus vegetals i amb una “troqueladora”, dissenyada per retenir aigua en zones de sequera extrema i poder conrear hortalisses.

Autors: Laia Burgueño, Laura Freixas, Gemma Galceran, Escola Elisava
Autors: Laia Burgueño, Laura Freixas, Gemma Galceran, Escola Elisava

4. Projecte Kenka, sabates infantils fetes amb teixit reciclat

Sabates infantils elaborades amb residus vegetals, que creixen amb el nen, i que quan ja no serveixen tenen una llavor i una planta creix.

Autors: Melisa Raush · Anna Molés · Max Milà · Elisa Borrat, Escola Elisava
Autors: Melisa Raush · Anna Molés · Max Milà · Elisa Borrat, Escola Elisava

5. Projecte Rel, sistema de reforestació de posidònia al Mediterrani

Plaques elaborades amb residus de posidònia, en el qual es planten posidònies arrencades pels vaixells, i que tenen un sistema d’ancoratge al fons marí. Tant la placa com l’ancoratge són de materials biodegradables.

Autors: Èlia Bago, Alberto de las Heras, Judit Parés, Sílvia Sans
Autors: Èlia Bago, Alberto de las Heras, Judit Parés, Sílvia Sans

6. Il torso, maniquins low cost elaborats amb residus vegetals

Maniquins fets amb teixit reciclat. Tenen un cost molt baix, són modulars I es poden serigrafiar per adaptar-los a temporades.

Autors: Ana Ribera Hernández, Adela Pedro Signes, María Truyols García, Andrea Delgado Fernández, UPV Campus Alcoi
Autors: Ana Ribera Hernández, Adela Pedro Signes, María Truyols García, Andrea Delgado Fernández, UPV Campus Alcoi

Què hem aconseguit en aquest temps?

El resum és que en les 4 edicions de Smile de la càtedra Mango han participat en els reptes 5 entitats llançadores de reptes ( Mango, Sedatex, Aitex, FIT i CARES), 2 Universitats (UPF i UPV), més de 20 centres educatius, i un total de 380 participants en la generació d’idees.

En aquest moment Smile ha llançat el repte de CARES, en el qual s’ha implicat a tots els estudiants de la UPF, i que esperem que doni nous projectes innovadors.

Referències:

Cátedra Mango

Aitex

FIT

Fundación CARES

Escola Elisava

UPV, Campus Alcoi

The following two tabs change content below.
Joan Ras

Joan Ras

Soci i CEO a Induct SEA, S.L. en Induct SEA, S.L.
Economista i Màster en Economia Aplicada per la UPF. Ha estat consultor d’Estratègia i Operacions durant més de 15 anys, especialment en els sector Ensenyament, Públic, i Salut. Des de principis de 2013, lidera l'oficina a Barcelona del Grup Induct. Professor d’Innovació i Emprenedoria a la UPF.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*