Les 10 millors startups de tecnologia sanitària entren en escena

Les 10 millors startups de tecnologia sanitària entren en escena

La bioregió de Catalunya és una de les més proliferes a nivell nacional i amb una llarga tradició en el desenvolupament de noves innovacions en l’àmbit de la salut. Segons les dades més actualitzades pel Biocat, a Catalunya hi ha més de 870 empreses en l’àmbit de les ciències de la salut amb unes vendes de més de 14.000 milions d’euros i que empren més de 42.000 treballadors. Potser, un dels sectors que més està creixent és el de tecnologia sanitària. Actualment, es comptabilitzen, segons les dades del Biocat, més de 40 empreses en digital health i més de 200 empreses de tecnologia mèdica.

Bioregió de Catalunya
Bioregió de Catalunya

En el marc del Biospring europeu (fira europea de referència en partnering entre tots els agents sanitaris), Biocat i ACCIÓ han organitzat una competició amb les 10 millors startups de tecnologia sanitàries, seleccionades del seu directori d’empreses catalanes.

L’objectiu de la sessió era donar a conèixer el talent d’aquestes startups, reconèixer a les millors, però sobretot, posar-les en contacte amb potencials inversors o mentors que els puguin ajudar a seguir evolucionant la seva proposta de valor per a acostar-se cada vegada més al mercat.

Vaig tenir l’oportunitat de ser el moderador d’aquesta sessió en la qual, després dels pitchs de les 10 startups, el jurat va seleccionar els 3 guanyadors. El jurat el conformaven:

 • Montse Vendrell: directora general d’Alta Life Science, un nou venture capital especialitzat en inversió en projectes de salut.
 • Oscar Alegre: Partner de RCD, una firma d’advocats especialitzada en l’assessorament de startups en el seu procés de rondes de finançament.
 • Jorge Juan Fernández: director d’e-health de l’Hospital Sant Joan de Déu.
 • Frederich Llordachs: co-fundador de Doctoralia.

Després de les deliberacions del jurat aquestes van ser les 3 finalistes:

Transplant Biomedical: Es tracta d’un dispositiu que permet preservar i transportar òrgans per a trasplantaments d’una forma més eficaç que l’estàndard actual, la nevera amb gel. El dispositiu utilitza una tecnologia revolucionària que comporta una preservació superior dels òrgans durant el transport entre l’hospital donant i receptor.

Mowoot: És un medical device que millora l’èxit en la gestió del restrenyiment en pacients amb mobilitat reduïda i que utilitzen cadira de rodes. Simula el massatge abdominal del còlon que realitzen els rehabilitadors i que ha demostrat una eficàcia superior que els tractaments farmacològics. Aquesta startup neix del Programa d-Health Barcelona, un dels programes d’acceleració més atractius disponibles a Europa.

Braingaze: Un videojoc per diagnosticar el Trastorn de Dèficit d’Atenció i Hiperactivitat (TDAH) en infants gràcies a la tecnologia del ‘eye tracking’. El diagnòstic es fa gràcies al moviment dels ulls, l’anomenat eye tracking, i determina si es presta atenció i es processa el que es veu o no.

Finalment, d’entre aquests 3 finalistes, el reconeixement a la millor startup de la competició va recaure en Transplant Biomedical. Des d’Induct volem felicitar Ignasi Heras i a la resta del seu equip per la seva innovadora aposta.

El projecte de Transplant Biomedical

Aquestes van ser les altres 7 startups que es van presentar i els seus responsables:

 • Mjn, presentada per Xavier Raurich
 • Qrem, presentada per Nuria Noguera
 • Tbiom, presentada per Francesc Martinez
 • ADN, presentada per Xavier Guillen
 • Butler Scientifics, presentada por Ray Butler
 • Healthapp, presentada per Jordina Arcal
 • Madeofgenes, presentada per Miquel Bru

Després d’haver madurat tot el que va passar ahir a la competició, aquestes són algunes de les conclusions que volem compartir amb vosaltres:

 • Moltes de les tecnologies que s’utilitzen en altres sectors, ja estan arribant al món de la salut per aportar valor. Així la gamificació, els sensors, el bluetooth, l’internet of things, els nous materials són ja una realitat en la gestió d’algunes patologies.
 • Darrere d’aquestes solucions d’aquestes startups, hi ha persones amb molt talent i que posen molta passió perquè aquestes innovacions arribin als pacients. Històries de superació i persones que creuen que amb la seva aportació poden canviar el món, són un exemple perquè tots posem el nostre granet de sorra.
 • Tots ells estan immersos en estudis clínics per demostrar l’evidència científica. Sense cap dubte, aquesta és una barrera que els diferencia de les startups d’altres sectors ja que el temps de desenvolupament i exigència és més alt.
 • Altres de les dificultats que han de superar és que necessiten multitud de col·laboradors, des d’experts en el mercat de la salut, experts en tecnologia però especialment, experts entre els professionals de la salut. I amb aquests, un dels grans reptes està en el moment en què passen de ser col·laboradors o provadors de les innovació en l’entorn real i passen a ser clients. Aquest canvi de rol s’ha de gestionar d’una manera correcta.
 • I finalment, un altre dels reptes, és com les startups poden col·laborar més amb les empreses farmacèutiques o de tecnologia sanitària. Aquestes tenen inversió i en especial, mercat, i per això la coordinació entre els innovadors i els mercats resulta indispensable en un futur.

Des d’Induct volem reconèixer aquest tipus d’iniciatives que donen a conèixer les innovacions en salut que s’estan desenvolupant i demostren que amb metodologies d’innovació podem trobar solucions a necessitats no cobertes.

The following two tabs change content below.
Xavier Olba

Xavier Olba

Consultor en Estrategia Digital i Open Innovation en Salut en Induct SEA, S.L.
Consultor en Estratègia Digital i Open Innovation en Salut. Més de 15 d'anys d'experiència en la gestió de models de negoci en l'àrea de la salut.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*