La força de la cocreació, des del segle XIX

La força de la cocreació, des del segle XIX

Una de les tipologies d’innovació oberta és la cocreació, això és posar moltes persones (poden ser experts, clients, estudiants o persones apassionades en un tema), a treballar en el desenvolupament d’un producte o d’un projecte comú.

Però, realment es pot fer una obra magna fent servir la cocreació? N’hem trobat un exemple fantàstic!

Una persona apassionada en el seu projecte posa a més de 2.000 persones en xarxa, cada una d’aquestes persones recull informació, la treballa i la posa en comú. Un petit equip de tres persones donen suport al líder apassionat, que a la vegada compta amb experts d’Anglaterra, França i Alemanya, que l’ajuden a construir el projecte… Impressionant, oi? I això no és tot! Aquest mateix personatge aconsegueix organitzar el primer congrés de la seva especialitat amb més de 1.000 participants i un èxit absolut. I direu, bé! Això avui en dia no és difícil de fer, les TIC han facilitat molt la tasca. Però, i si us dic que això ho va fer una persona entre el 1880 i el 1910? Sabeu de qui parlo? Doncs per si no el coneixeu, m’agradaria presentar-vos a  Mossèn Antoni Maria Alcover, Filòleg, poeta, arquitecte, sacerdot i apassionat de la llengua catalana.

Antoni M. Alcover
Antoni M. Alcover

Antoni M. Alcover va aconseguir, mitjançant la cocreació, sense Internet, i amb molta passió, crear el Diccionari Alcover Moll, català-valencià-balear. Va teixir una xarxa de més de 2000 col·laboradors arreu de les terres de parla catalana, va implicar experts filòlegs en el projecte. Va fer tot això amb l’ajuda de les seves nebodes, que classificaven les cèdules (petites fitxes de la mateixa mida) que li enviaven els seus col·laboradors en armaris classificadors. Tot això ho va fer un fill de pagès, nascut en un fora vila de Manacor, que va aconseguir reconstruir una llengua, teixir lligams entre totes les terres que parlen català, i fer una obra científica magna.

Exemplar del Diccionari català, valencià, balear. Imatge: Jesús Císcar
Exemplar del Diccionari català, valencià, balear. Imatge: Jesús Císcar

Us recomanem que visiteu la Fundació Mossèn Alcover a Manacor: www.institucioalcover.org.

Què no podem fer mitjançant la cocreació avui en dia, amb la tecnologia de què disposem?

Tota organització hauria de tenir una passió, i tota passió es pot fer realitat amb la força de la comunitat. Encara no estàs cocreant?

Fonts: http://www.elpais.comhttp://www.institucioalcover.org

The following two tabs change content below.
Joan Ras

Joan Ras

Soci i CEO a Induct SEA, S.L. en Induct SEA, S.L.
Economista i Màster en Economia Aplicada per la UPF. Ha estat consultor d’Estratègia i Operacions durant més de 15 anys, especialment en els sector Ensenyament, Públic, i Salut. Des de principis de 2013, lidera l'oficina a Barcelona del Grup Induct. Professor d’Innovació i Emprenedoria a la UPF.

Deixa un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Al enviarnos tus datos manifiestas que has leído y aceptas nuestra Política de privacidad y cookies