Innovant en el sector marítim

Innovant en el sector marítim

Com deia Steve Jobs, “la innovació distingeix els líders dels seguidors”. Nosaltres, des de Societat de la Innovació, no ens cansarem de repetir-ho: la clau de l’èxit de qualsevol negoci (i sector) està en la seva capacitat d’innovar. Per sort, en l’actualitat, cada cop són més els negocis que estan començant a valorar la importància de la innovació i a entendre, que en realitat, l’únic risc és no innovar.

sector marítimo

El Port de Barcelona porta temps implicant-se en diferents iniciatives innovadores en l’àmbit marítim, i per això avui ens volem centrar en la capacitat innovadora d’aquest gran sector. I parlem d’un “gran” sector, no només per l’amplitud dels negocis que abasta (transport marítim, construcció naval, l’enginyeria, pesca, indústria nàutica d’esbarjo, ports esportius, energies d’origen marí, creuers…), sinó també per la seva importància en la nostra economia.

El mar és font tradicional d’una part important de la riquesa que es genera al nostre país. De fet, el sector representa el 2,56% de la producció efectiva de l’economia espanyola, genera un 2’75% del PIB i ocupa a un 2,3% del total de l’ocupació de l’economia espanyola, segons l’Institut Espanyol d’Estudis Estratègics, del Ministeri de Defensa del Govern d’Espanya.

A més, aprofitant que tenim entre mans el projecte Port Innova, on 18 centres catalans i 8 empreses del Port de Barcelona treballen ja junts per resoldre reptes d’innovació del sector marítim, avui volem llançar un missatge (d’innovació) dins d’una ampolla que esperem que arribi molt lluny: ja s’està innovant en el sector del mar espanyol.

Avui us presentem 6 projectes que innoven vent en popa i a tota vela del sector marítim. Embarquem!

Nautal: ara navegar està a l’abast de tots

Amb el desig de donar a conèixer i amarar a la ciutadania de la cultura nàutica tan arrelada a moltes ciutats del país, neix Nautal una empresa jove, formada per 4 joves emprenedors que han vist com el sector marítim pot donar molt més de si, aprofitant millor els vaixells i ports.

Juntament amb experts del món d’Internet, han creat una plataforma que permet que armadors de vaixells i clients puguin trobar el lloguer que millor s’adapta a les seves necessitats, a un preu raonable i assegurant sempre la seguretat del servei.

La plataforma, molt intuïtiva i funcional, ha estat concebuda com un marketplace on propietaris de vaixells, empreses xàrter i clients poden trobar-se de manera fàcil, ràpida i segura.

Adidas & Parley for the oceans: les esportives més eco-friendly del mercat.

A Adidas saben que ser gran avui no significa ser-ho demà, tal com veníem comentant. Per aquest motiu, saben que la innovació i la diferenciació són elements fonamentals per seguir estant a l’altura.

En aquesta línia, Adidas, en col·laboració amb una organització mediambiental creativa anomenada Parley for the oceans, va portar la marca a idear un prototip de bambes fabricades 100% a partir de residus del mar, concretament amb fils i filaments de residus de plàstic i xarxes de pesca il·legal recollides de mars i oceans.

Sens dubte una iniciativa que ens encanta!

Projecte esportives eco-friendly d'Adidas & Parley for the oceans
Projecte esportives eco-friendly d’Adidas & Parley for the oceans

Ecoalf: la moda no és només aparença

Amb la idea de crear una companyia de moda realment sostenible, el 2009 va néixer Ecoalf. L’ús excessiu dels recursos naturals del món i la quantitat de residus produïts pels països industrialitzats van ser els conceptes que van guiar el negoci des dels seus inicis.

El reciclatge encaixava perfectament amb la idea de negoci, sempre garantint la qualitat, disseny i propietats tècniques dels millors productes no reciclats.

A dia d’avui, Ecoalf ofereix col·lecció de dona, home i nen, així com un portal outlet on trobar les seves peces als millors preus.

Sens dubte, una gran manera de demostrar que no cal seguir utilitzant recursos naturals d’una manera indiscriminada. Ecoalf és la prova que es pot anar a l’última i tenint cura del medi ambient.

Ecoalf, la moda que respecta el medi ambient
Ecoalf, la moda que respecta el medi ambient

Eolos Lidar

També volem presentar-vos un projecte més tècnic però molt innovador: el Eolos Lidar, un sistema de mesurament del vent en emplaçaments marins en els quals es planteja construir un parc eòlic.

Un projecte d’aquesta envergadura, necessita de l’anàlisi de gran quantitat de dades prèvies a la seva posada en marxa. Un d’ells és saber exactament quin serà el vent en aquest emplaçament concret, per al que es realitzen una sèrie de mesuraments durant un any com a mínim per reduir la incertesa. Així, amb la finalitat última de crear aquest parc eòlic, Eolos Lidar ha dissenyat un sistema de mesurament i una plataforma totalment innovadors que faciliten notablement aquesta tasca. Per realitzar els mesuraments del vent, envia uns làsers a l’atmosfera que reboten en els aerosols, unes partícules minúscules que es troben a l’atmosfera i que tornen al mateix sistema, que mesura el que el sistema ha rebut i emès. A través de la diferència, poden calcular la velocitat i direcció del vent a diferents alçades.

A més, la plataforma compta amb generadors d’energies renovables com plaques solars i turbines que aprofiten la velocitat de l’aire i que fan d’ell un sistema pràcticament autònom.

Eolos Lidar s’ha proclamat vencedor del premi en la categoria d’innovació del InnovEIT 2015, celebrat a Budapest i ha estat catalogat com el projecte més innovador d’Europa de tots els que ha incubat l’Institut Europeu de Tecnologia.

Eolos Lidar és l'innovador sistema per la medició del vent
Eolos Lidar és l’innovador sistema per la medició del vent

Salon Gourmets

Com sabeu, també ens agrada la innovació en gastronomia i si a més sumem el factor mar, les opcions són infinites! En aquesta línia, podem parlar de plàncton, caviar d’algues, conserves que s’allunyen d’allò tradicional… Grans xefs estrelles Michelin com Ángel León, Cristóbal Nicolau i la celebració de diferents Salons Gourmet han propiciat aquestes delicioses innovacions.

Imatge de Salón de Gourmets
Imatge de Salón de Gourmets

Coronita: Save The Beach

Una altra coneguda empresa que s’ha implicat en projectes que incorporen el factor innovació i el factor marítim és Coronita, amb el seu projecte Save the Beach que, implicat amb la conscienciació de la degradació de les platges europees, va crear el primer Hotel d’Escombraries del Món, construït amb les escombraries trobades en diferents platges d’Europa.

L’hotel, en realitat, tenia com objectiu simbolitzar el futur de les nostres platges si no s’actua de manera responsable. Una genial experiència, que a més de tenir un alt impacte mediàtic, va donar a conèixer la tasca ecològica que l’empresa venia fent en els últims temps.

L’artista alemany H.A. Schult es va encarregar del disseny de l’hotel, situat a Roma i que va obrir les portes el Dia Mundial del Medi Ambient i, que va acollir a clients que havien reservat les habitacions en línia a canvi d’explicar les seves experiències. A Madrid, l’hotel va obrir les seves portes coincidint amb la Fira Internacional de Turisme.

Què us semblen aquestes iniciatives? En coneixeu alguna altra que ens vulgueu explicar? Tens algun projecte similar entre mans? Explica’ns-el i ajuda’ns a propagar aquesta onada d’innovació! 😉

The following two tabs change content below.
Sofia Ródenas

Sofia Ródenas

Consultora d'Innovació Oberta en Induct SEA, S.L.
Estudiante de Negocios y Marketing Internacionales en ESCI-UPF, Barcelona. Entusiasta y apasionada de la creatividad e innovación. En constante búsqueda de la inspiración, es una curiosa de las culturas, habiendo realizado distintas estancias en Dinamarca e Inglaterra.

Deixa un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Al enviarnos tus datos manifiestas que has leído y aceptas nuestra Política de privacidad y cookies