Blockchain, entenent la tecnologia que revolucionarà la societat

Blockchain, entenent la tecnologia que revolucionarà la societat

Quan parlem d’innovació, és important tenir en compte les barreres que tota innovació es trobarà, legals, culturals, de mercat… En aquest sentit, és sorprenent com Internet va ser capaç d’enganyar a la majoria, i molt pocs van preveure l’impacte extraordinari que tindria en mercats i persones.

Internet ha transformat la forma en que comprem, ens relacionem, estudiem, fem esport, juguem o gaudim de serveis de salut. Realment ha permès que moltes persones puguin accedir a experiències que abans no haguessin pogut ni somniar. Ha estat la disrupció més gran a nivell social i econòmic de la història. Ara bé, estic segur que si els lobbies i governs haguessin anticipat el poder d’aquesta tecnologia hi haguessin posat barreres.

Però l’avantatge de la innovació és que el seu objectiu és resoldre problemes! Per tant, van apareixent solucions als problemes que la mateixa tecnologia d’internet genera.

Una de les tecnologies que pot aportar solucions és el blockchain. Problemes com la seguretat, nous models de negoci, contractes intel·ligents, poden trobar solucions aplicant aquesta tecnologia. De fet, es va crear l’associació blockchain Catalunya a finals de l’any passat, Blockchain Catalunya, i es va fer una presentació dels seus objectius i projectes a la UPF.

Però, què és el blockchain? En què consisteix? Quines aplicacions té?

El blockchain ha de ser una de les tecnologies disruptives que major impacte tindrà en els propers anys en la majoria de sectors.

Què es el blockchain
Què es el blockchain. Font: Think Big

El ràpid creixement del blockchain es basa en dos motius principals:

1) Fa que les dades sensibles siguin, a la vegada, més fàcilment compartibles i més segures,

2) Fa que la gestió i control de les dades estigui en mans del seu propietari i que no en tinguin el control tercers.

Ara bé, com funciona el blockchain i quins són els seus principals beneficis?

El blockchain és una base de dades que emmagatzema blocs permanents d’informació, com ara un historial de transaccions, que es compartirà dins d’una comunitat en particular. L’exemple més conegut de la tecnologia blockchain és Bitcoin, una criptomoneda que permet als usuaris fer i rebre pagaments sense passar per una autoritat bancària central. El blockchain permet enviar i rebre només els bits d’informació més rellevants a parts específiques, i com cada part rep una còpia de la informació, la responsabilitat compartida manté la informació precisa i segura.

En el seu informe del Joint Research center de 2017, la Comissió Europea explica per què aquesta tecnologia serà disruptiva:

 • Cada usuari manté la seva pròpia còpia de la informació i la resta d’usuaris han de validar qualsevol actualització col·lectiva.
 • La informació es pot representar en forma de transaccions, contractes, actius, identitats o pràcticament qualsevol altra cosa que es pugui descriure de forma digital.
 • Les entrades són permanents, transparents i fàcils de localitzar, cosa que fa que els membres de la comunitat puguin traçar les transaccions en la seva totalitat.
 • Cada actualització és un nou “bloc” afegit al final d’una “cadena”. Un protocol gestiona com s’editen, valoren, registren i es distribueixen noves edicions o entrades.
 • La criptologia substitueix als intermediaris de tercers com a guardià de la confiança, amb tots els participants de blockchain que executen algorismes complexos per certificar la integritat del conjunt.
Principals avantatges del blockchain tech:

 • Autosuficiència: els usuaris poden identificar-se mentre mantenen el control sobre l’emmagatzematge i la gestió de les seves dades personals;
 • Confiança: els usuaris poden tenir més confiança en una infraestructura que ofereixi de manera segura transaccions com ara pagaments o emissió de certificats;
 • Transparència: els usuaris poden realitzar transaccions sabent que cada part té la capacitat d’accedir a aquesta transacció;
 • Immutabilitat: els usuaris poden estar segurs que els registres seran escrits i emmagatzemats permanentment, sense possibilitat de modificació o pèrdua;
 • Desintermediació: eliminació de la necessitat d’una autoritat central de control per administrar transaccions o mantenir registres;
 • Col·laboració: la capacitat de les parts de transaccionar directament entre elles sense necessitat de mediació de tercers.

Projectes i aplicacions del blockchain en diferents sectors

Es preveu que el blockchain tingui aplicacions a diferents sectors d’activitats, en els quals garantir la seguretat de dades i transaccions sigui crític per al procés i per a l’usuari. He afegit un gràfic de l’article de Jeremiah Owyang, del bloc de  Newco Shift, amb un resum dels diferents sectors on es pot aplicar, i hem seleccionat alguns dels sectors on estem treballant per explicar beneficis i exemples.

Blockchain per sectors.
Blockchain per sectors. Font: Newco Shift

1. Educació

En l’àmbit de l’educació, la tecnologia blockchain permet des de certificar credencials, legitimar els assoliments d’aprenentatge informals, accelerar la transferència de coneixement o racionalitzar el procés d’aplicació de feina, de forma més senzilla i segura.

Com podria el blockchain canviar l’educació?

Els estudiants d’avui reben una educació tant en l’àmbit d’aprenentatge formal com informal, i no només a les aules universitàries tradicionals; La irrupció del e-learning, i més en concret dels MOOC i altres cursos, tallers i conferències en línia, espais coescolars i campaments d’inici.

El model centralitzat de l’aprenentatge actual ja no és sostenible; La tecnologia blockchain permet una desintermediació total i la desagregació de l’educació superior.

Es podria crear un model de micro-acreditació amb tecnologia blockchain, que permeti la fàcil validació i transferència d’habilitats i credencials.

Atès que els registres s’emmagatzemen permanentment en una cadena de bloc, es poden garantir i verificar documents com certificats de grau i de cursos independentment que un usuari tingui accés al sistema de registre de la institució, fins i tot si la institució emissora desaparegués.

2. Gestió de talent i selecció

En el sector laboral, la tecnologia blockchain podria ajudar als empresaris, cercadors de feina i organitzacions. Els empresaris podrien validar millor la precisió de la informació subministrada pels candidats d’un lloc de treball, la qual cosa podria fer que el procés de contractació fos més eficient per als reclutadors i els gestors de recursos humans. Els candidats podrien beneficiar-se d’una gestió d’informació més personalitzada que coincideixi amb les seves habilitats amb ofertes de feina. Les organitzacions podrien utilitzar la tecnologia per automatitzar pagaments, contractes i altres documents i procediments.

3. Sector salut

La gestió de les dades mèdiques en forma de registres digitals de pacients basats en la tecnologia blockchain pot convertir el pacient en el “mestre de les seves dades”. Un exemple d’això és MedRec, una tecnologia basada en blockchain per a la gestió de registres electrònics de pacients, que es troba actualment en desenvolupament.

Els diagnòstic per la imatge com ara raigs X, TAC-PET, o historials mèdics, poden emmagatzemar-se en bases de dades segures, íntegres i accessibles tant per a professionals com per els pacients. Això vol dir, per tant, que les dades estan disponibles en els sistemes informàtics de les autoritats sanitàries o del proveïdor d’atenció mèdica. El pacient pot decidir per si mateix qui pot accedir a les seves dades, i pot accedir-hi en qualsevol moment. Això simplifica considerablement la cooperació entre els diferents especialistes que tracten al pacient, així com l’emmagatzematge i l’administració de les seves dades personals.

4. Legal jurídic

Es poden crear espais on dues parts que han de tancar un acord puguin generar contractes intel·ligents? Els smart contracts emmagatzemats en blockchain rastregen les diferents parts del contracte, els termes i condicions, la transferència de propietat i el lliurament de béns o serveis, permetent, a més, que siguin contractes signats de forma segura.

BaaS, empresa amb seu a Shanghái, és una empresa que fa servir blockchain com a eina de seguretat contra la falsificació. També ha desenvolupat elements de seguretat per a transaccions en mercats financers.

Una altra empresa que ha desenvolupat solucions blockchain és Copyrobo, amb seu a Vietnam. Aquesta empresa disposa d’una tecnologia per gestionar drets d’autor a través del blockchain.

5. Logística

En un sector on el blockchain està tenint un impacte important és en la logística. En tota la cadena de subministrament existeixen punts on el control i la seguretat són crítics. En aquest sentit, augmenta la transparència en el seguiment d’enviaments, lliuraments i estat de la transferència de béns físics entre proveïdors i subministradors, entre els quals no hi ha una confiança inherent.

Alguns exemples de blockchain en el sector logístic (Podeu descobrir-ne més en l’últim post):

 • L’Ajuntament de Rotterdam i l’Autoritat del Port de Rotterdam han llançat conjuntament un laboratori de recerca aplicada en blockchain. BlockLab proporcionarà una plataforma en què les idees teòriques blockchain es desenvolupen, proven i treballen en oportunitats concretes en un entorn real, juntament amb consorcis de desenvolupadors i usuaris.
 • IBM i Maersk han arribat a un acord per desenvolupar una solució amb tecnologia blockchain a Hyperledger Fabric, amb l’objectiu de gestionar i rastrejar les desenes de milions de contenidors que estan en trànsit per tot el món.

6. Energia

La transferència i distribució d’energia descentralitzada són possibles a través de micro-transaccions de dades enviades a través de blockchain, validats i re-dispersats a la xarxa mentre s’assegura el pagament al remitent. Complementat amb energies renovables i models d’energia col·laborativa, aquest sector pot millorar substancialment, ja que cada individu pot generar o consumir energia en petites quantitats, sota un control més gran que re-organitza les generacions i els consums de forma eficient.

Resumint, el desenvolupament d’aplicacions al voltant de la tecnologia blockchain ha de generar espais amb transaccions més segures, gestionades per l’usuari, compartibles, a més de dotar d’intel·ligència a aquestes.

Ja fa uns mesos vam llançar el Radar SDLI, on anem compartint alguns projectes amb els nostres clients i seguidors del bloc. Us convidem a gaudir d’una de les eines amb les que treballem a Induct, és la creació d’un espai d’exploració, on pugueu compartir i explicar els vostres projectes, analitzar i compartir projectes innovadors, tecnologies disruptives, inspirar als equips i avaluar si alguna d’aquestes tecnologies es pot aplicar.

 

The following two tabs change content below.
Joan Ras

Joan Ras

Soci i CEO a Induct SEA, S.L. en Induct SEA, S.L.
Economista i Màster en Economia Aplicada per la UPF. Ha estat consultor d’Estratègia i Operacions durant més de 15 anys, especialment en els sector Ensenyament, Públic, i Salut. Des de principis de 2013, lidera l'oficina a Barcelona del Grup Induct. Professor d’Innovació i Emprenedoria a la UPF.

Deixa un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Al enviarnos tus datos manifiestas que has leído y aceptas nuestra Política de privacidad y cookies