Björk Digital, quan la tecnologia i la música et fan sentir

Björk Digital, quan la tecnologia i la música et fan sentir

Un àlbum, 9 cançons i una experiència immersiva de realitat virtual que et submergeix en l’univers creatiu de l’artista Björk.

Björk, la cantant i artista islandesa, porta al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), des del 14 de juny fins al 24 de setembre, la seva exposició Björk Digital.

Bjork Digital

Es tracta d’un viatge emocional per la trajectòria musical i vital de Björk a través d’instal·lacions inspirades en el seu últim àlbum Vulnicura. La realitat virtual és la protagonista fonamental del recorregut de l’exposició, que combina performance, cinema, instal·lació, vídeo i interacció. L’artista mateixa el defineix com una òpera tecnològica en què la immersió del visitant en l’obra de la cantant és total gràcies a la realitat virtual.

L’exposició consta de sis sales en què l’espectador viu una experiència multisensorial des del moment en què la trepitja. La primera sala, rep l’espectador amb el tema “Black Lake”, oferint-li una experiència envoltant gràcies a les dues grans pantalles panoràmiques i un sistema de so dissenyat a mida. D’aquesta manera, la peça audiovisual transmet les fortes emocions de la mateixa artista aconseguint connectar de forma única i íntima amb el públic.

Black Lake
Black Lake

En les següents sales, gràcies a la realitat virtual amb tecnologia de 360º, l’artista aconsegueix “teletransportar-te” al seu país natal, Islàndia i, a la vegada, et permet viure l’experiència de poder gaudir d’un recital exclusiu i individual fent-te sentir tan a prop que sembla que estigués al teu costat cantant. A més d’això, en una de les experiències l’artista t’introdueix en la seva pròpia boca amb el tema de “Mouth Mantra”, tema que va escriure després de la seva operació de les cordes vocals.

Mouthmantra

Una altra de les experiències més immersives i, per tant, emocionant, és en la que viatges a un món virtual ple de color on pots interactuar virtualment amb ella gràcies al seguiment real de les teves mans. En un moment, sents fins com la mateixa artista traspassa la teva pròpia pell.

Finalment, hi ha un espai d’aprenentatge interactiu en el qual l’artista presenta el seu  àlbum, Biophilia en forma d’app. Una aplicació que es basa en la creativitat com a eina d’ensenyament i investigació, on la música, la tecnologia i les ciències naturals estan unides entre si d’una manera innovadora. Aquesta app, després de sumar-se al catàleg digital del Museu d’Art Modern de Nova York (MoMA), ha passat a integrar-se en el currículum educatiu d’algunes escoles escandinaves. El projecte educatiu Biophilia  té com a objectiu inspirar als nens a explorar la seva pròpia creativitat, mentre aprenen sobre la música, la natura i la ciència a través de noves tecnologies. Fins al moment, el projecte s’ha dirigit principalment a nens de 10 a 12 anys, i el programa es basa en l’app Biophilia de Björk de música i artefactes interactius i educatius.

Els estudiants aprenen a través de la participació pràctica, la composició i la col·laboració. Els participants adquireixen les habilitats per desenvolupar la seva imaginació musical, per empènyer els seus límits creatius i per fer la música d’una manera impulsiva i responsiva, inspirada per les estructures i els fenòmens del món natural.

Per acabar, i com bé és sabut que és millor viure-ho que explicar-ho, us animo a visitar l’exposició sigueu fans o no de Björk, ja que és una experiència en la qual a més d’emocionar-te i fer-te viure sensacions indescriptibles, no deixa de sorprendre’t en cap moment en descobrir el que es pot aconseguir quan dos àmbits com la música i la tecnologia s’uneixen.

The following two tabs change content below.
Itziar Pérez Abascal

Itziar Pérez Abascal

Dissenyadora gràfica en Induct SEA, S.L.
Apassionada de l'art i disseny que treballa com a dissenyadora gràfica a Induct.
Itziar Pérez Abascal

Últimes publicacions: Itziar Pérez Abascal (veure-les totes)

Deixa un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Al enviarnos tus datos manifiestas que has leído y aceptas nuestra Política de privacidad y cookies