7 Oportunitats per innovar a Bolívia

7 Oportunitats per innovar a Bolívia

Recentment he tingut la sort de visitar Bolívia, i de poder estar uns dies amb l’equip de Cainco, a Santacruz, on hem compartit els projectes que l’equip d’aquesta organització està començant a desenvolupar i els projectes d’innovació que tenim en marxa a Induct en diferents països.

Començarem amb una petita descripció sobre el que és Cainco, la regió de Santacruz i el paper d’Induct en la iniciativa.

Què és Cainco?

Cainco és la Cambra de Comerç de la regió de Santacruz, que aglutina les empreses industrials, comercials, de serveis i turisme legalment establertes en el departament de Santa Creu – Bolívia. Fundada fa més de 100 anys i molt activa en el suport i promoció del desenvolupament i la competitivitat de les empreses, a través d’una plataforma de serveis, contribuint així al progrés econòmic i social del país.

Regió de Santacruz

Santacruz és la ciutat més habitada de Bolívia, 1,5 milions d’habitants i, també, la capital econòmica del país.

Santa Cruz és la capital de la regió que porta el mateix nom, amb una població de 3 milions d’habitants. Té una indústria important en diversos sectors, destacant especialment l’agropecuari, la mineria, els hidrocarburs, les infraestructures, el turisme, les explotacions forestals i els serveis. És la regió que aporta més valor al PIB de Bolívia i la que més ingressos per exportacions genera.

Induct a Santacruz

Doncs si. Cainco organitza el Management Forum, que forma part d’un projecte que està liderant i que porta a terme conjuntament amb altres cambres de comerç llatinoamericanes.

Cainco va convidar a diversos experts a participar en aquestes jornades i a compartir els projectes d’innovació que estem duent a terme. En aquesta jornada en què vaig poder participar i explicar els nostres projectes d’innovació oberta, vam compartir l’esdeveniment amb Marcos Urarte, director general de Pharos Consulting, que va fer una ponència sobre tendències a nivell global i com aquestes incideixen en la presa de decisions de les empreses . També va participar en el mateix esdeveniment José María Blanco, expert en ciberseguretat, i que ens va apropar al món de la gestió de la seguretat cibernètica en un món hiperconnectat.

Cainco està desenvolupant un pla d’innovació en la regió de Santa Cruz, un repte realment ambiciós i, quan un es planteja com ha de ser un model d’innovació que faciliti el desenvolupament de la innovació d’un territori com Santa Cruz, s’han de tenir en compte, entre altres, els següents elements:

  1. L’ecosistema: quins són els stakeholders i la seva aportació en un hub d’innovació.
  2. Reptes: Quins són els reptes que generaran oportunitats d’innovació més interessants.
  3. Sostenibilitat: la innovació generada ha de crear impacte positiu a nivell econòmic, social i ambiental.

Hem fet un resum de tendències que poden suposar projectes d’innovació en un cas com el de Cainco:

7 Tendències que són una oportunitat per innovar a Bolívia

La pregunta que se’ns planteja és: “On a d’enfocar els esforços d’innovació un país com Bolívia en un món hiperconnectat i competitiu?” És evident que en alguns camps el gap tecnològic i en infraestructures respecte a altres països és molt gran, però, en canvi, es presenten algunes oportunitats que poden ser una font d’inspiració i de negoci.

1. R&D i recursos naturals

Recentment Bolívia ha signat acords amb diferents països, com ara Corea del Sud, amb l’objectiu, no només d’explotar recursos naturals, sinó també, de crear projectes de recerca i desenvolupament a partir de matèries primeres. Potser el material més preuat actualment és el liti, abundant a Bolívia. El liti és un metall fonamental en la fabricació de l’actual generació de piles, bateries, amb aplicacions en altres àmbits com el farmacèutic.

Bolívia disposa d’abundants matèries primeres a més del liti, (ferro, gas natural…) on s’ha d’aplicar una estratègia per generar coneixement i oportunitats d’innovació. L’aigua és un altre exemple de bé natural a explotar, descobreix projectes innovadors entorn a aquest bé: Projectes innovadors de la indústria de l’aigua

Els Llacs Lodge, Bolívia
Els Llacs Lodge, Bolívia

2. Natural farma

La indústria farmacèutica té una de les seves principals fonts de solucions a la natura. De fet, molts remeis tradicionals han estat analitzats i copiats per la indústria farmacèutica. Una oportunitat important d’innovació és la generació de productes farmacèutics, parafarmacèutics, cosmètics i altres a partir d’aquests remeis.

Algunes referències que hem trobat en aquesta línia són les següents:

Companyia farmacèutica fent tractes amb pobles amazònics 

El diccionari amazònic (brasiler i peruà) de medicina tradicional utilitzat per farmacèutiques

Anticonceptius naturals en la mira d’empreses farmacèutiques (Paraguai)

Robatori del coneixement indígena per farmacèutiques i universitats estrangeres (Amèrica Llatina com tot, però l’enllaç està en portuguès)

3. Design & Healthy Food

Dins el sector food és tendència tant el design food com els superaliments.

El consum de productes naturals orgànics, amb propietats nutritives saludables (poques calories, molta proteïna) és cada vegada més popular. L’exemple del producte alimentari bolivià que més ha triomfat recentment és la quinoa.

El desenvolupament de productes derivats d’aquests superaliments pot suposar una oportunitat d’innovació en un sector que és tendència. Us passem un exemple de  productes desenvolupats a partir de quinoa.

Plantació de chía a la regió de Santa Cruz, Bolívia
Plantació de chía a la regió de Santa Cruz, Bolívia

4. Turisme sostenible

El turisme relacionat amb tradicions, natura, cultura i gastronomia té un important recorregut a Bolívia. Des de la zona andina per al turisme de muntanya, la ruta de la quinoa fins les missions jesuítiques, a partir de les quals s’ha generat una ruta que inclou els pobles i llogarets on van desenvolupar la seva missió.

5. Ciutats socialment responsables

Innovadores per a problemes socials, de seguretat, salut, etc. Alguns exemples d’innovació social a Bolívia:

Les cebras paceñas

Les cebras paceñas, conegudes per la seva àrdua tasca en educació vial, van aconseguir obtenir el primer lloc en la fase inicial del concurs internacional ‘Award Guangzhou‘ que premia la innovació en la millora de la sostenibilitat social, econòmica i ambiental de les ciutats.

Les cebras paceñas van presentar un projecte anomenat ‘Educación Urbana’, el qual busca conscienciar la població per aconseguir ordre i respecte a les ciutats.

Cebras paceñas en acció
Cebras paceñas en acció

iNNOVATION lab

Concurs que proposa el problema següent Com reduir l’estigmatització i promoure la reinserció laboral de persones privades de llibertat? I anima a grups a que pugin les seves propostes. De tots els participants es trien 5 grups, que signaran un contracte amb el / la representant principal de la proposta seleccionada per a la seva implementació pilot.

Descobreix per què és important impulsar la innovació social aquí: Per què invertir en innovació social i La innovació social

6. Sostenibilitat energètica

Santa Cruz és una ciutat que ha multiplicat la seva població per tres en les últimes dècades. És una ciutat on les infraestructures han de ser prou flexibles per mantenir el ritme de creixement de la població. Cal afegir al factor creixement la gran quantitat de localitats aïllades al llarg de tot el país. En una estructura territorial com la boliviana és on millor poden encaixar solucions energètiques innovadores, com són les smart grids, equips d’energies renovables domèstiques… A Espanya, som referents en projectes d’energia renovable, descobreix-ho aquí 7 projectes d’energies renovables a Espanya

Regió de Santa Cruz, Bolivia
Regió de Santa Cruz, Bolivia

7. Talent Jove

Bolívia disposa de la generació de joves més nombrosa i més ben preparada que mai hagi tingut. Això és una oportunitat per al desenvolupament del talent innovador i emprenedor, que permeti que aquesta generació provoqui una transformació social i tecnològica a Bolívia. Des d’Induct, impulsem el talent jove mitjançant iniciatives com PortInnova i Innolab.

La conclusió és que el potencial d’aquesta regió per innovar és terrible, i que disposa del talent per aconseguir reptes realment interessants d’innovació. La xarxa amb la qual treballa Cainco li permetrà dur-los a terme. Esperem tornar aviat a compartir projectes amb vosaltres!

Si vols pujar al coet de la innovació, no dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres, bé a través del nostre web o en els comentaris. Junts innovem!

Descobreix sobre altres territoris on la innovació esta a l’ordre del dia:

Setmana de la innovació a Andorra

8 Projectes innovadors en el Sector Vitivinícola post de Sofia Ródenas

The following two tabs change content below.
Joan Ras

Joan Ras

Soci i CEO a Induct SEA, S.L. en Induct SEA, S.L.
Economista i Màster en Economia Aplicada per la UPF. Ha estat consultor d’Estratègia i Operacions durant més de 15 anys, especialment en els sector Ensenyament, Públic, i Salut. Des de principis de 2013, lidera l'oficina a Barcelona del Grup Induct. Professor d’Innovació i Emprenedoria a la UPF.

Deixa un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Al enviarnos tus datos manifiestas que has leído y aceptas nuestra Política de privacidad y cookies