5 projectes innovadors en la detecció i tractament del càncer

5 projectes innovadors en la detecció i tractament del càncer

Els que ens seguiu sabreu que treballem intensament en l’àmbit de la innovació en salut. Com a mostra, un botó: l’entrevista a la Cap de l’Observatori d’Innovació en Gestió de la Salut del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. O el cas d’innovació oberta entre l’Hospital de Sant Joan de Déu amb Miquel Rius. O l’entrevista a Xavier Olba, responsable d’Innovació de Sanofi. O el repàs a les millors startups mHealth de l’últim Mobile World Congress.

Fa temps que estem treballant amb la Fundació Oncològica de Catalunya en un projecte del que en breu us explicarem més. I ens ha semblat interessant tancar l’any amb un repàs a 5 projectes innovadors en l’àmbit de la detecció i tractament del càncer als quals haurem d’estar atents aquest proper 2016.

Innovació oncològica

Quan parlem d’innovació oncològica trobem diferents tipologies d’innovació. Majoritàriament es tracta d’innovació en:

1. Producció de nous medicaments

2. Tecnologies d’última generació, que contribueixen bàsicament a millorar la supervivència dels pacients i a l’obtenció de tractaments més individualitzats i més ben adaptats a les seves característiques (tractaments personalitzats).

En el post d’avui destaquem, a més de les dues tipologies d’innovació esmentades, la innovació en detecció de càncer i la innovació en la prestació de serveis de més qualitat, apostant per donar un major benestar al pacient i els seus familiars.

Aquí va la meva selecció personal de projectes innovadors en detecció i tractament del càncer:

Animals per la detecció del càncer

Els dos següents casos que estan en fase d’investigació, demostren com un recurs existent, en aquest cas l’olfacte dels gossos i la visió dels coloms, es poden utilitzar de forma diferent i innovadora per aconseguir un valor diferencial com és la detecció del càncer:

L’empresa espanyola d’ensinistrament caní K9 Espanya conjuntament amb la signatura mexicana Aromas Sintéticos el Arca, estan treballant amb gossos en la detecció del procés cancerigen des dels seus inicis gràcies a la identificació d’un pseudo aroma de càncer. Mitjançant diverses proves realitzades, s’ha demostrat que els gossos, (tenen entre 200 i 300 milions de cèl·lules olfactives), són capaços d’identificar tot tipus de càncers com el de mama, còlon i pròstata. Ara el següent pas serà realitzar la prova amb persones.

Gosset entrenant-se per la detecció del càncer. Imatge del Daily Mail
Gosset entrenant-se per la detecció del càncer. Imatge del Daily Mail

D’altra banda, un estudi elaborat per la Universitat de Califòrnia també demostra que els coloms ensinistrades poden ser aptes per diagnosticar càncer de mama en radiografies. Els coloms tenen una visió extraordinària (la visió dels seus ulls s’aproxima als 340 graus, i a més tenen un enfocament dividit), això les fa capaces de detectar la diferència entre les imatges de tumors de mama benignes i malignes, tant en mostres histològiques com en radiològiques. Poden al seu torn classificar amb precisió imatges que mai havien vist abans. Aquest descobriment pot ajudar a desenvolupar materials potents de formació i utilitzar-los en l’entrenament d’especialitzats lectors d’imatges així com ajudar a avaluar la qualitat de noves tècniques d’imatge o mètodes de processament i visualització.

Contigo, aplicació mòbil per educar al pacient sobre la seva malaltia i com gestionar-la

La innovació tecnològica ha generat aplicacions mòbils dirigides a informar millor els pacients oncològics sobre la seva malaltia. A rebre informació pràctica i suport per millorar el seu estat físic i emocional. En aquest cas, l’aplicació Contigo (ja vam parlar-ne en un post anterior), avalada i dirigida per la oncòloga Laura G. Estévez, coordinadora de la Unidad de Mama del Centro Integral Oncológico Clara Campal (HM HOSPITALS), està creada per 16 dones protagonistes que han patit un càncer de mama i que intenten ajudar a altres dones que acaben de ser diagnosticades o es troben a mig camí de la malaltia. L’aplicació conté vídeos i testimonis personals, infografies interactives i un contingut mèdic veraç que ajuda a la pacient a obtenir consells pràctics sobre diferents qüestions que les pacients es pregunten (símptomes dels primers dies de la malaltia, tractaments, el primer dia de quimioteràpia, efectes secundaris, dieta, emocions, esport, sexualitat, la reconstrucció física, fi del tractament…).

Cancerlinq, big data per una medicina més personalitzada

La innovació centrada en oferir una medicina cada cop més personalitzada també s’observa en plataformes com CancerLinq als EUA, que emmagatzemen bases de dades de pacients oncològics, (www.cancerlinq.org). Aquesta plataforma tecnològica permet afegir i analitzar una massiva xarxa de dades extretes d’històries clíniques de pacients amb càncer que brinden el seu consentiment. CancerLinq contribueix a que aquestes dades siguin accessibles als metges i investigadors de tot el món i ofereix la possibilitat de conèixer els beneficis i els efectes secundaris d’un tractament específic. Igualment, contribueix a millorar la qualitat de l’atenció al pacient i accelerar el desenvolupament de nous tractaments.

Kaiku Oncology, software per la interacció entre pacient i hospital

La innovació dirigida a brindar una atenció personalitzada al pacient també es desenvolupa a través de dispositius tecnològics com Kaiku® Oncology, creat a Finlàndia. Kaiku és un programari que ofereix un sistema de seguiment i permet millorar la interacció entre els pacients i el personal sanitari. Els pacients poden donar a conèixer el seu estat de salut, els nivells de dolor o els efectes adversos que puguin generar-se durant el seu tractament. Totes les dades que es reporten es poden visualitzar i això facilita al personal sanitari brindar un millor seguiment. El sistema ha estat desenvolupat de manera que es pot executar en qualsevol plataforma moderna, incloent ordinadors, tablets i telèfons intel·ligents i ja s’està implementant en hospitals de Finlàndia, Suècia i Suïssa.

Momcology: comunitats de suport a familiars i cuidadors de pacients

La innovació no està només enfocada a millorar el benestar dels pacients oncològics, sinó també als seus familiars i cuidadors que són les persones que proporcionen la gran majoria de les cures en totes les etapes de la malaltia. Múltiples estudis han mostrat que com millor estiguin les persones encarregades de la cura, millor serà la qualitat de vida i estat de salut del pacient. Això ha portat al National Health Cancer Institute dels EUA a finançar un programa dirigit a infermeres i treballadors socials que proporciona instruments i informació als professionals sanitaris perquè aquests puguin donar suport als cuidadors dels pacients oncològics en cuidar-se a si mateixos i als seus éssers estimats. Igualment, hi ha comunitats de suport online formades per pares, mares i cuidadors de nens amb càncer, com Momcology, on es comparteix informació sobre protocols d’atenció, efectes secundaris, resultats de tractaments i les experiències personals en la cura i atenció mèdica del seu fill.

Què us ha semblat? Coneixeu altres projectes que valgui la pena destacar? Si és així, si us plau, compartiu-lo com a comentari i actualitzarem la llista!

The following two tabs change content below.
Sofia Guillot

Sofia Guillot

Consultora d'Innovació Health en Induct SEA, S.L.
Licenciada en Derecho y Máster en Relaciones Internacionales en la University of Essex (UK) siempre vinculada al mundo de la salud y el desarrollo. Sofia trabajó como consultora en el área de salud pública en Europa y América Latina y trabajó 5 años en Naciones Unidas, concretamente en el área de evaluación y desarrollo en diversas oficinas de América Latina de UNFPA. Ahora como consultora de Innovación Abierta desarrolla proyectos de innovación en salud y desarrollo para organismos públicos y privados.

Deixa un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Al enviarnos tus datos manifiestas que has leído y aceptas nuestra Política de privacidad y cookies