5 idees de Govern Obert per ajuntaments

5 idees de Govern Obert per ajuntaments

El Govern Obert representa una nova visió, impulsada principalment per l’Administració Obama a nivell estatal, del que fins ara coneixíem per democràcia: governs en els quals els ciutadans no només tenen accés a informació, documentació i procediments administratius, sinó que es converteixen en participants, inclús creadors, dels mateixos. És un nou model de govern basat en els valors de la transparència, la col·laboració i la participació. Es tracta, podríem dir, d’una revolució en el coneixement i la comunicació a la nostra societat actual, que busca la simetria del diàleg entre l’administració i els ciutadans.

És sabut que les administracions locals (els ajuntaments) són l’àmbit d’acció política on les mesures tenen major impacte a curt termini pel ciutadà. Així que la pregunta sembla obvia:

Com pot el govern d’una ciutat aconseguir majors nivells d’apertura, transparència, participació i innovació implicant a la ciutadania?

L’Observatori Regional per a la Societat de la Informació de la Junta de Castella i Lleó va elaborar ja fa un temps un molt complert document que agrupava deu propostes cap el Govern Obert en ajuntaments, que van des de mesures senzilles com fer la web municipal més social, passant per l’apertura de dades públiques a través d’Internet i la posterior reutilització de les dades pel desenvolupament de noves aplicacions, fins a mesures més complexes com fomentar la participació dels ciutadans en els assumptes de l’ajuntament mitjançant noves plataformes de col·laboració. Val la pena fer-li un cop d’ull:

Segurament les iniciatives més significatives siguin les relacionades amb l’apertura de dades, i sobretot, amb la generació de plataformes de col·laboració amb agents interns i externs.

1. Obrir accessos a les dades públiques (Open Data)

Un exemple il·lustratiu d’aquest tipus d’iniciativa és la de l’Estat de Nova York, que en el seu “llibre obert” permet a qualsevol ciutadà accedir de forma molt fàcil i detallada a les despeses de tots els pobles, ciutats i veïnats de l’estat, inclosos els del propi Govern Federal.  Encara que expressat així pugui semblar poc rellevant, hi ha tres aspectes especialment innovadors: les dades s’actualitzen diàriament, es poden comparar dades i permet obtenir informació sobre tots els contractes públics.

L'Open Book de la ciutat de Nova York
L’Open Book de la ciutat de Nova York

2. Promoure el desenvolupament d’aplicacions amb dades públiques per part de tercers.

L’Ajuntament de Barcelona és un molt bon referent en aquest sentit, amb la seva iniciativa App4BCN, que té com objectiu fomentar la creació i desenvolupament d’iniciatives innovadores i serveis transformadors que millorin la qualitat de vida de les persones mitjançant la tecnologia mòbil, i afavorir l’adopció d’aquestes solucions per part de la indústria i les administracions públiques.

3. Construir plataformes de participació i col·laboració ciutadana.

En aquest sentit, les opcions són múltiples. L’Ajuntament d’Amsterdam, Holanda, és un referent amb el seu Amsterdam Opent, plataforma mitjançant la qual es van llançar reptes com: com solucionar el problema d’emmagatzematge de bicicletes a la ciutat, com redissenyar el Red Light District, o com convèncer als propietaris d’edificis per convertir-se en productors d’energia (no només consumidors). Però val la pena mencionar casos més locals com el de Manacor Innova, a Mallorca, on l’Ajuntament i diverses empreses del sector privat han llançat reptes de tot tipus a estudiants universitaris, de batxillerat, ESO i de formació professional de la ciutat. Un cas molt interessant i que involucra als ciutadans més joves, moltes vegades menys protagonistes en aquest tipus de processos democràtics col·laboratius:

4. Fomentar la participació interna a l’ajuntament.

Aquesta és una altra de les propostes que l’Observatori destaca, ja que mitjançant la seva aplicació s’incideix en la possibilitat de generar canvis de qualitat que no només afecten a la relació del personal laboral del propi ajuntament, sinó que influeixen directament en la qualitat de la interacció amb els ciutadans. El projecte Ideem, del que ja hem parlat en d’altres ocasions i que s’està duent a terme a l’Ajuntament de Sant Cugat es centra precisament en aquesta proposta:

Projecte: Ideem Ajuntament de Sant Cugat from Sociedad de la Innovación on Vimeo.

5. Gestionar el canvi pel Govern Obert.

Com ho està fent el Govern del País Basc amb Irekia, un dels projectes pioners a Espanya a nivell de Govern Obert, que impulsa, comunica, informa, i fomenta la col·laboració entre l’administració i ciutadans. Es tracta de la millor manera de promoure una nova cultura de govern, d’un projecte que ja va obtenir un reconeixement internacional per part d’experts en Governs Oberts a l’abril de 2012: el Govern Obert Basc va participar a la primer trobada del Goverment Partnership, esdeveniment al qual només es pot assistir essent un país formal. Tot i així, Irekia disposava d’una invitació per fer-ho al ser un dels projectes més innovadors dins d’aquest àmbit.

En definitiva, 5 propostes que condueixen a models de governs on les persones, la transparència i la informació són l’eix conductor d’un nou marc relacional entre estat i ciutadania, i que ha de conduir, entre d’altres, a reduir la desafecció de la ciutadania en relació als serveis públics, a través d’una major qualitat dels mateixos derivada de la major exigència d’un nou model de govern en la qual els ciutadans no només saben més, sinó que participen més, exigeixen més, i fins i tot en algunes ocasions, són els propis creadors dels serveis.

Coneixes nous casos de Govern Obert a Espanya? No dubtis en explicar-nos el projecte!

The following two tabs change content below.
Lluís Muns i Terrats

Lluís Muns i Terrats

Projectes d'innovació - Administració Pública
Coach especialista del sector públic i en especial per càrrecs electes, ha estat gerent de l'empresa pública i de l'Ajuntament d'Arenys de Munt durant el periode 2003 al 2011, i director durant 19 anys d'empreses de diversos sectors. Disposa dels estudis de Màster en Direcció de Màrqueting per la UDG i el d'Intel·ligència emocional i coaching a l'entorn laboral per la UB en la branca política, és el creador del joc “Implica’t, un joc d'intel·ligència emocional”

Deixa un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Al enviarnos tus datos manifiestas que has leído y aceptas nuestra Política de privacidad y cookies