5 dels ports més innovadors del món

5 dels ports més innovadors del món

Els ports són molt importants en el comerç internacional. El posicionament estratègic actual dels ports és significativament diferent de com era als anys noranta. A més, el món està canviant i els ports han estat testimonis d’una transició intensa. En els últims anys, els ports han hagut d’adaptar les seves competències, millorar la seva cadena logística i intentar diferenciar-se dels seus competidors. El món tecnològic no ha parat d’evolucionar i sistemes com el blockchain han hagut de ser pensats per a emmagatzemar dades mitjançant la replicació de la informació de la cadena de blocs i així evitar que agents externs puguin usurpar informació privilegiada.

És just en aquest moment quan apareix l’important paper de la innovació. Promoure el canvi, imaginar i crear per anar un pas per davant i, sense deixar de banda l’activitat dels ports, aportar iniciatives que permetran millorar el seu dia a dia.

1. Port de  Barcelona

Portinnova: Barcelona Port Hackathon

El Port de Barcelona, ​​juntament amb Induct, ha desenvolupat la comunitat Portinnova amb la finalitat d’esdevenir un punt de referència entre les oportunitats reals que es generen al port i els estudiants de formació professional. Un dels objectius principals del port és convertir-se en el lloc de trobada on es desenvolupin projectes d’impacte. Els centres educatius aconsegueixen treballar les competències educatives del segle XXI, a través del procés d’innovació dinamitzat per Induct. Els estudiants de formació professional es converteixen en els protagonistes i el port els dóna suport donant visibilitat al seu talent. Aquest curs 17/18 hem llançat la tercera edició, i els resultats estan sent sorprenents. Quan uneixes un problema d’empresa real i estudiants amb talent sorgeixen els resultats tan impactants que estem obtenint.

Port Challenge Barcelona

El Port Challenge Barcelona és un programa que dóna suport als nous negocis de base tecnològica amb l’objectiu de millorar la seva eficiència i la competència de la Comunitat Logística Portuària. Port Challenge busca emprenedors amb ganes d’aportar idees per modernitzar el sector marítim. Gràcies a aquestes idees, es podran generar serveis eficients que aportin competitivitat al sector i valor als clients.

El port participarà donant coneixements logístics i portuaris del sector a tots aquells emprenedors que vulguin transformar la seva idea de negoci en una empresa viable.

Imatge de Port de Barcelona. Font: Portinnova
Imatge de Port de Barcelona. Font: Portinnova

2. Port de Rotterdam

El port de Rotterdam és el port més gran d’Europa. És per aquest motiu que no es pot permetre mai quedar-se enrere. Per això, ha llançat diferents accions innovadores. Mantenir-se al dia i generar valor és un dels seus principals objectius i, gràcies a això encapçala la llista de ports més importants. Això són dos exemples de les iniciatives:

Smartest Port Y PortXL

Smartest Port neix amb la finalitat de potenciar el port més important d’Europa. És una iniciativa d’innovació oberta que busca treballar de forma més eficient i intel·ligent per poder aconseguir ser un port més sostenible. A més, es pretén mantenir i augmentar els clients en sectors de transport i logística.

Una important part del projecte està destinada a ajudar a startups a innovar. Nous emprenedors presenten les seves idees relaciones amb el sector marítim i el port els ajuda a dissenyar prototips i a crear un ecosistema d’innovació. Així doncs, el port està compromès amb els nous empresaris i els dóna suport durant els seus primers passos.

L’accelerador PortXL és un altre programa dut a terme pel Port de Rotterdam que busca donar suport a emprenedors. En el projecte hi poden participar empreses d’àmbit nacional o internacional. Les startups seleccionades reben un entrenament intensiu durant tres mesos. Mentors amb experiència els acompanyen en la seva entrada en el món empresarial.

Font: Port of Rotterdam
Font: Port of Rotterdam

3. Port de Copenhaguen

Tot i no ser un dels ports més grans d’Europa, Copenhaguen és una ciutat compromesa amb els seus ciutadans i amb el seu entorn. És per aquest motiu que el port ha posat en marxa un programa per ajudar a que els emprenedors puguin veure complir els seus somnis.

Circular Economy Hub South Harbour

Circular Economy Hub és una iniciativa per a emprenedors, estudiants, ciutadans i organitzacions locals amb idees relacionades amb la sostenibilitat per crear un nou negoci circular. L’objectiu és aconseguir que l’any 2025 Copenhaguen sigui la primera capital neutral en ús de carboni i, per tant, que sigui reconeguda com una de les ciutats més compromeses amb la sostenibilitat.

Les deu millors idees seran presentades davant d’un tribunal, el qual triarà les tres millors. Aquestes tres podran formar part de l’economia circular del port i aquest els ajudarà a implementar la seva idea de negoci.

Port de Copehaguen. Font: Climate Kick
Port de Copehaguen. Font: Climate Kick

4. Port de Boston

Techstars

El projecte Techstars, és un programa accelerador de startups per impulsar l’emprenedoria que ha de permetre situar a Boston com “la quarta millor ciutat del món per llançar una startup”. Hi ha centenars d’universitats de primera categoria a l’àrea metropolitana de Boston i el programa permet unir a professors, estudiants i infraestructures per donar suport a una producció massiva de creativitat. Durant tres mesos, uns mentors i exalumnes d’universitats de Boston ajuden a desenvolupar les idees de negoci.

Diverses empreses han invertit en el nou barri marítim contribuint al seu creixement econòmic i la seva popularitat, aconseguint que Boston sigui la quarta millor ciutat per llançar una startup.

Font: Techstarts
Font: Techstarts

5. Port de Tokio

Open Innovation Contest 7.0

L’equip d’innovació del Port de Tòquio ha estat duent a terme diferents programes d’innovació oberta.

Des de l’any 2014 el Port de Tòquio ha llançat el concurs d’innovació perquè empreses del país, externes, PIMES o grans multinacionals puguin participar. El port fa públics uns reptes i els participants han de presentar possibles solucions. Aquestes propostes han de ser innovadores i úniques. Les primeres fases del concurs es realitzen simultàniament a 15 països. D’aquesta fase es trien les representants per a la gran final que aquest any se celebrarà al març a Tòquio, Japó.

El port ajudarà a finançar i, al mateix temps, a fer de guia i mentor a l’empresa que presenti la proposta guanyadora.

Font: NTT Data
Font: NTT Data

¿Conoces otras propuestas para impulsar la innovación en puertos?

 

The following two tabs change content below.
Marta Camins

Marta Camins

Estudiant de Negocis i Màrqueting internacionals a ESCI-UPF. Apassionada per l'art, la música i el cinema. Curiosa i amb ganes d'aprendre sempre coses noves. Ha treballat en accions de promoció, captació i atenció de clients.

Deixa un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Al enviarnos tus datos manifiestas que has leído y aceptas nuestra Política de privacidad y cookies