4 projectes makers de la Maker Faire de Barcelona que potencien la sostenibilitat, el desenvolupament social, i la innovació educativa

4 projectes makers de la Maker Faire de Barcelona que potencien la sostenibilitat, el desenvolupament social, i la innovació educativa

El cap de setmana del 17 de juny vam estar a la Barcelona Maker Faire, prenent el pols a l’evolució de l’economia i el model maker. I hem volgut destacar 5 projectes perquè vosaltres mateixos veieu el potencial. No us perdeu la revolució maker!

Barcelona Maker Faire: el moviment maker continua creixent

Mentre caminava per les instal·lacions de la Maker Faire de Fira de Barcelona veient projectes creatius, no deixava de pensar en aquell titular que ens va deixar la Cecilia Tham fa ja un parell d’anys:: “el moviment maker no és un hobbie, és una revolució en el model productiu de la nostra societat”.

En efecte, des d’aquella entrevista, els Fablabs han explotat, i cada vegada estan més a prop de representar una revolució en el model productiu i de consum.

No us perdeu aquest vídeo de Neil Gershenfeld elaborat per Vodafone One sobre l’explosió dels Fablabs:

I allà era jo, veient com aquella promesa de la Cecilia es traduïa en projectes que vam poder tocar durant uns dies a Barcelona.

4 projectes makers de la Barcelona Maker Faire

Us deixem una selecció dels projectes que més ens van sorprendre, i que us recomanem:

Aquapioneers

Aquapioneers és un projecte de Ulule (podeu seguir la campanya aquí), i que aporta valors com:

  • Comunitats localment productives, és a dir, consumidors que produeixen el seu propi menjar
  • Foment de l’economia sostenible, atès que el menjar es genera directament d’excrements de peixos
  • Open source projecte basat en la intel·ligència col·lectiva

Com funciona? Aquí teniu la resposta:

I si encara teniu dubtes, us deixem un vídeo molt explicatiu!

Breakers

Breakers és un programa educatiu de la Fundación Orange, que ofereix una aproximació a la creació digital i la cultura maker a joves en situació vulnerable a nivell laboral, per facilitar als participants del programa la creació del seu propi futur.

Un projecte que sens dubte val la pena, ¡i que li dóna al món maker una dimensió d’integració local!

En aquest enllaç, pots conèixer un dels participants, el Leo, i aquí trobaràs la plataforma en línia que utilitzen per connectar als participants dels programes amb els diferents Fablabs. Els usuaris compten amb el suport d’experts que els ajuden a avançar en el procés d’emprenedoria digital i maker d’aquests estudiants emprenedors.

Fab lab Maya

Perquè l’economia i la societat maker, si vol ser revolucionària de veritat, no pot ser només per a les economies més desenvolupades.

Per això, us volem mostrar el treball de FabLab Maya, al Sud de Mèxic, que demostra que la cultura maker pot ajudar al desenvolupament social de les classes més pobres. Felicitats Trinitat Gómez!

No us perdeu la seva Ted Talk Cancún:

Vailets hack – lab

La cultura maker per fomentar les diferents intel·ligències dels més petits. Un cop més, un projecte local de la cultura maker per millorar l’educació, sense ànim de lucre.

Pots seguir el seu blog aquí, però si t’estàs preguntant què és això de les intel·ligències múltiples, has de saber que és alguna cosa en el que també treballem des d’Induct a través dels nostres Innolabs amb estudiants de Formació Professional. Basats en la creativitat i el prototipat en lloc de la teoria i el coneixement (aquí veureu alguns dels projectes innovadors sorgits!), però bàsicament que és un concepte que va néixer el 1983, elaborat per Howard Gardner, professor de la Universitat de Harvard:

intel·ligències múltiples
intel·ligències múltiples

M’acomiado recomanant la lectura de How To Think like Leonardo Da Vinci, exponent històric de les intel·ligències múltiples i els polímats (persones que dominen totes les disciplines), i segons els estudis, ¡un dels éssers humans més brillants de la història!

How to think like Leonardo da Vinci

¿Vau estar a la Barcelona Maker Faire? Vau veure algun projecte que voleu reivindicar?

És el moment, gràcies i fins la propera!

The following two tabs change content below.
Ignasi Clos

Ignasi Clos

Soci i Director de Projectes d’Innovació Oberta a Induct SEA, S.L.
Graduat en Negocis i Màrqueting internacional. Ha estat consultor d’internacionalització a les oficines als Estats Units d’Acc10 (Nova York i Miami) durant 2 anys, consultor d’Estratègia i Operacions a Deloitte, SL durant 4 anys, i des de 2010 està involucrat al món de la innovació i la emprenedoria, com a consultor per a petits emprenedors, i com a Soci i Director de Projectes d’Innovació Oberta a la oficina a Barcelona del Grup Induct. Professor d’Innovació i Emprenedoria a la UPF.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*