10 passos cap a la innovació oberta

10 passos cap a la innovació oberta

La innovació es la gestió del canvi, i no totes les empreses es situen al mateix nivell de capacitat per dur-la a terme. FastCompany, proposa 5 nivells de maduresa de la innovació en les empreses:

Sustained Innovation Index Maturity Levels
5 nivells de maduresa de la innovació a les empreses

En esta misma línea de trabajo, Stephen M. Shapiro (autor de Best Practices are Stupid) define tres niveles de empresas innovadoras:

Stephen M. Shapiro
3 nivells d’empreses innovadores

Innovació per esdeveniment

Aquí s’hi enquadren la gran majoria d’empreses que realitzen esforços d’innovació. Duent a terme tallers de creativitat o concursos d’idees puntuals. Si es captura alguna bona idea, es crea eventualment algun valor per la companyia. Tot i així, l’esforç sol ser massa elevat, tenint en compte el poc valor afegit finalment capturat.

Un exemple recent és el del Social Business on Board de Vueling, un acte en el que es posava en contacte emprenedors amb projectes actius amb un any de vida como a mínim, per buscar idees i projectes innovadors per la línia aèria.

Innovació com una capacitat

L’organització posa en marxa estructures i processos que defineixen reptes, generen i avaluen solucions i idees, i desenvolupen plans d’implementació de les mateixes. Els resultats (en forma de nous processos, nous serveis, nous productes) solen estar alineats amb els reptes d’innovació definits, encara que generalment es tracta d’innovació purament incremental.

Innovació com a sistema

El nivell més avançat. Es dona quan una organització disposa d’un entorn (cultura) en el qual la innovació està incrustada en tot allò que aquesta realitza. Totes les persones de l’organització, o la majoria d’elles, treballen de manera continua per millorar processos, productes, serveis, i el conjunt de l’organització. No és reactiu (a un esdeveniment, campanya o inclús a un repte estratègic d’innovació), sinó que la innovació es aquí purament proactiva.

A Induct, hem desenvolupat un marc de treball per tal d’ajudar a les organitzacions de tot tipus a dur a terme les seves capacitats d’innovació, com a mínim, fins el segon nivell de Shapiro. Aquest marc ens permet dissenyar amb les organitzacions un model d’innovació adaptat a cada cas, que englobi estratègia, organització, persones, processos, eines, cultura participativa i mètriques.

No n’hi ha prou en tenir una eina de gestió de la innovació, de fet, de poc servirà si la organització no treballa cada un dels següents 10 passos:

10 passos cap a la innovació oberta
Passos a seguir perquè una organització pugui innovar

Què us ha semblat? Teniu d’altres experiències? ¡Expliqueu-nos ‘les!

The following two tabs change content below.
Ignasi Clos

Ignasi Clos

Soci i Director de Projectes d’Innovació Oberta a Induct SEA, S.L.
Graduat en Negocis i Màrqueting internacional. Ha estat consultor d’internacionalització a les oficines als Estats Units d’Acc10 (Nova York i Miami) durant 2 anys, consultor d’Estratègia i Operacions a Deloitte, SL durant 4 anys, i des de 2010 està involucrat al món de la innovació i la emprenedoria, com a consultor per a petits emprenedors, i com a Soci i Director de Projectes d’Innovació Oberta a la oficina a Barcelona del Grup Induct. Professor d’Innovació i Emprenedoria a la UPF.

Deixa un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Al enviarnos tus datos manifiestas que has leído y aceptas nuestra Política de privacidad y cookies